Sectorul 3, buget de 1.4 miliarde de lei. Cum vor fi folosiți banii

04 iun. 2021
98 Afișari
Sectorul 3, buget de 1.4 miliarde de lei. Cum vor fi folosiți banii

Sectorul 3 va avea un buget local de venituri şi cheltuieli pe 2021 de câte circa 1,4 miliarde de lei fiecare, potrivit unei hotărâri votate în şedinţa Consiliului Local de joi.

Cum se împart banii din Sectorul 3

Conform hotărârii – adoptată cu 23 de voturi ‘pentru’ şi 7 ‘împotrivă’ -, cheltuielile de personal sunt estimate la 202 milioane de lei, iar cele pentru bunuri şi servicii – la aproape 266 de milioane de lei.

În ceea ce priveşte structura cheltuielilor, pentru Autorităţi publice şi acţiuni externe sunt prevăzuţi circa 336 milioane de lei, Ordine publică – 3 milioane de lei, Învăţământ – 219 milioane de lei, Sănătate – 2,6 milioane de lei, Cultură, recreere şi religie – 112 milioane de lei.

Pentru Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică se alocă 215 milioane de lei, la Protecţia Mediului – 147 de milioane de lei, la Transporturi – peste 80 de milioane de lei.

Investiții în S3

În ceea ce priveşte lista obiectivelor de investiţii din 2021 din buget local şi credit a Consiliului Local, pentru capitolul Învăţământ sunt prevăzuţi 67 de milioane de lei, din care 300.000 de lei credit şi restul buget local, sumă care va fi folosită în principal pentru a executa lucrări pentru dotarea şi autorizarea ISU a unităţilor de învăţământ, inclusiv cu finanţare parţială de la Ministerul Dezvoltării, pentru a continua amenajarea spaţiilor necesare desfăşurării învăţământului tip dual, a asigura branşamentele de utilităţi pentru unităţile care se extind prin finanţare cu fonduri europene, pentru a reamenaja peisagistic curţile şcolilor.

Pentru capitolul Cultură, recreere şi religie sunt 54 de milioane de lei, din care 35,7 milioane de lei buget local şi restul credit, printre investiţii numărându-se modernizarea şi reabilitarea Parcului Pantelimon şi reamenajarea zonelor verzi dintre blocuri.

La capitolul Asigurări şi asistenţă socială sunt trecuţi 14 milioane de lei, din care 49.000 de lei credit, iar restul buget local pentru finalizarea lucrărilor la creşa Trapezului şi asigurarea branşamentelor de utilităţi; înzestrarea cu echipamente, aparatură medicală şi utilaje necesare bunei funcţionari şi derulării activităţilor specifice; tehnică de calcul; studii şi proiecte etc.

Pentru capitolul Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică sunt stipulaţi 14 milioane de lei din bugetul local pentru continuarea programului local multianual privind creşterea eficienţei energetice la blocurile din Sectorul 3.

La Protecţia Mediului sunt prevăzuţi aproape 20 de milioane de lei buget local pentru dotări specifice activităţii de salubrizare şi digitalizarea acesteia.

Discuții între USR PLUS și PNL

Consilierul local USR PLUS Mihaela Văcaru a menţionat că s-a ajuns la forma care a intrat joi în dezbaterea Consiliului în urma discuţiilor purtate de consilierii USR PLUS şi PNL.

„Am ajuns în urma discuţiilor la propuneri de reducere a bugetului cu 100 de milioane de lei. Am propus reducerea de la salarii, de la deplasări, de la promovare şi corespondenţă, de la borduri, pavele, garduri, carturi şi maşini, de la întreţinere spaţii verzi, de la parcul tematic şi de distracţii din Pantelimon şi o sumă considerabilă din bugetul Direcţiei Generale de Salubritate. (…)

Propunerile noastre de cheltuieli noi însumează 40 de milioane, deci 60 de milioane din cheltuieli au fost reduse şi noi ne dorim ca acele 60 de milioane să mai ramburseze din credite”, a declarat Mihaela Văcaru.

Ea a menţionat câteva dintre proiectele care vor fi finanţate prin cele 40 de milioane de lei, printre care Şcoala viitorului, un concept nou de unitate de învăţământ cu un teren suficient de mare, pe care să fie toate facilităţile de educaţie.

Mihaela Văcaru a mai făcut referire la un proiect pilot pentru un centru multifuncţional pentru educaţie, continuarea expertizei ISU pentru unităţile de învăţământ, un număr mai mare de staţii de încărcare a maşinilor electrice, parcări securizate pentru biciclete, amenajare de piste pentru biciclete, un program de competenţe digitale pentru seniori, o aplicaţie de monitorizare a lucrărilor efectuate în sector, noi parcuri în sector.

Cookies