Secțiile de votare din București și din țară vor fi deschise până la ora 22:00 pe 9 iunie 2024. AEP: Președinții secțiilor de vot pot prelungi programul, dacă este necesar

28 mai 2024
347 afișări
Secțiile de votare din București și din țară vor fi deschise până la ora 22:00 pe 9 iunie 2024. AEP: Președinții secțiilor de vot pot prelungi programul, dacă este necesar
Secțiile de votare din București și din țară vor fi deschise până la ora 22:00 pe 9 iunie 2024. AEP: Președinții secțiilor de vot pot prelungi programul, dacă este necesar | Sursă foto: INQUAM Photos/ Cornel Putan

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că secțiile de votare se vor închide la ora 22:00, față de ora 21:00. Noutatea va fi aplicată la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie 2024.

Secțiile de votare vor fi deschise până la 22:00

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că secțiile de votare se vor închide cu o oră mai târziu față de alegerile precedente. Prin urmare, pe 9 iunie 2024, atât la alegerile locale, cât și la europarlamentare, oamenii au la dispoziție o oră în plus.

Conform HotNews.ro, dacă situația impune, președinții secțiilor de vot pot decide prelungirea votului până la ora 23:59, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă.

Votarea începe la 7 dimineața și se termină la ora 22:00. Totuși, acolo unde, în mod excepțional, președintele secției de votare decide, pentru că observă că sunt cetățeni care încă nu au apucat să voteze, dar ei se află în interiorul secției de votare sau în preajma, în imediata apropriere a secției de votare și stau la rând pentru a-și exercita dreptul la vot, președintele secției de votare poate să decidă prelungirea votării până la 23:59, când sistemul electronic de înregistrare la vot va fi închis automat, a declarat Toni Greblă, președintele AEP

La nivel național, vor fi aproape 19.000 de secții de votare pentru alegerile din acest an.

  • 7% (1.289) se află în Capitală,
  • 9% (1.782) la orașe,
  • 27% (5.186) în alte municipii,
  • 57% (10.698) în comune.

În străinătate vor fi 915 (un număr dublu față de cel de la alegerile precedente), oamenii putând vota doar pentru europarlamentare.

Datele prezentate de președintele AEP anunță că 18.968.054 de persoane vor avea drept de vot.

Românii nu vor putea vota cu pașaportul simplu în țară

Toni Greblă a anunțat că cetățenii nu pot vota cu pașaportul simplu în țară. Aceștia pot vota cu cartea de identitate sau alt document echivalent.

În străinătate, cetățenii români trebuie să dovedească că au cetățenia și reședința în străinătate, acest lucru putând fi făcut în funcție de țara în care aceștia se află. Președintele AEP declară că MAE are o listă de documente pe care fiecare țară le eliberează oamenilor care au altă cetățenie sau care se află temporar/definitiv acolo.

Citește și:

Cookies