Secţia de asistenţă religioasă din MAI va raporta direct la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe

de:
29 oct. 2014
1 Afișari
Secţia de asistenţă religioasă din MAI va raporta direct la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe

Prevederile fac parte dintr-un ordin al vicepremierului si ministrului de Interne, Gabriel Oprea, care a fost publicat in Monitorul Oficial. Ordinul reglementeaza organizarea Directiei Informare si relatii publice, care are in subordine directa aceasta Sectie de asistenta religioasa. Informatia a fost publicata initial de Adriana Dutulescu pe realitateamea.ro.

Raportarea Sectiei de asistenta religioasa din cadrul Ministerului Afacerilor Interne catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost introdusa prin Ordinul nr. 148 din 2 octombrie 2014 al viceprim-ministrului si ministrului afacerilor interne Gabriel Oprea. Ordinul privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Directiei Informare si relatii publice a fost publicat in Monitorul Oficial vineri, 24 octombrie, cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale 2014.

Ordinul prevede ca Directia Informare si relatii publice „este unitate a aparatului central al Ministerului Afacerilor Interne (…), fiind specializata in conceperea, organizarea, conducerea, coordonarea si controlul activitatilor de informare si relatii publice, transparenta decizionala, realizare a publicatiilor, filmelor si materialelor audiovizuale cu privire la domeniul specific, precum si in monitorizarea si analizarea permanenta a efectelor mediatice produse de misiunile si actiunile intreprinse de personalul M.A.I., cu scopul de a asigura o reflectare obiectiva in spatiul public a activitatii M.A.I.”

Fata de fostul regulament, cel aprobat acum prevede ca „Directia este in coordonarea viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, si are ca structuri subordonate Centrul Multimedia si Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne”. Pana acum, Directia era „in coordonarea unui secretar de stat al M.A.I., desemnat de catre ministrul afacerilor interne”, noteaza HotNews.ro.

Noul regulament mai prevede ca Sectia de asistenta religioasa „isi desfasoara activitatea in baza Legii nr. 195/2000 privind constituirea si organizarea clerului militar, precum si a regulamentelor si instructiunilor in vigoare, si reprezinta M.A.I. in relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, cultele si asociatiile religioase de stat, cu organismele similare care au atributii in domeniul asistentei religioase atat in tara, cat si in plan international”.

Printre obiectivele specifice ale Sectiei de asistenta religioasa (care nu erau prevazute in regulamentul vechi) se numara urmatoarele:

– efectueaza controale tematice privind modul de aplicare a prevederilor instructiunilor specifice, pe linia asistentei/educatiei moral-religioase, in structurile M.A.I., urmarind organizarea si desfasurarea acestor activitati, asigurarea protectiei spirituale a personalului, respectarea drepturilor si libertatilor de constiinta ale persoanei, acordand indrumare si sprijin de specialitate;

– intocmeste informari anuale privind activitatea desfasurata in domeniul asistentei/educatiei moral-religioase crestin-ortodoxe, care sunt aduse la cunostinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane; (articolul 22 – i)

Potrivit organigramei Directiei informare si relatii publice, Sectia de asistenta religioasa este in subordinea directa a directorului de Directie.

Noile prevederi au fost promovate in contextul in care Guvernul Ponta a alocat, in plina campanie electorala, 6.000.000 lei din Fondul de rezerva bugetara pentru finantarea a doua catedrale din Madrid si Barcelona, a Manastirii Lainici din judetul Gorj si a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca. Repartizarea fondurilor a fost aprobata in sedinta de guvern din 15 octombrie, pentru ca la finalul saptamanii, pe 19 octombrie, premierul Ponta sa participe la slujba de duminica la o biserica ortodoxa romaneasca din Madrid, unde prim-ministrul a fost huiduit.

Cookies