Secția ATI a Spitalului Foișor, evacuată de urgență pentru nebulizare. Mai mulți pacienți, diagnosticați cu germeni multirezistenți

08 oct. 2021
283 Afișari
Secția ATI a Spitalului Foișor, evacuată de urgență pentru nebulizare. Mai mulți pacienți, diagnosticați cu germeni multirezistenți
Secția ATI a Spitalului Foișor, evacuată de urgență pentru nebulizare. Mai mulți pacienți, diagnosticați cu germeni multirezistenți

Secția ATI a Spitalului Foișor a fost evacuată de urgență în cursul zilei de joi pentru nebulizare, adică o dezinfectare specială, asta după ce mai mulți pacienți au fost diagnosticați cu germeni multirezistenți.

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” a fost evacuată joi de urgență, asta după ce o parte dintre pacienți au fost diagnosticați cu germeni multirezistenți. Cu toate că Raed Arafat a vrut să îl facă spital COVID-19 și chiar în primăvară a evacuat unitatea medicală de urgență, în prezent la Spitalul Foișor sunt două paturi de ATI COVID din totalul de 28 de la terapie intensivă.

Managerul instituției spune în continuare că unitatea pe care o conduce nu îndeplinește măsurile pentru un spital COVID, în special din cauza fabricii de oxigen, care ar putea alimenta maxim cinci paturi de terapie intensivă. Spitalul a fost renovat în 2017, în timpul domniei Gabrielei Firea la PMB, cu 49 de milioane de euro.

Nebulizare de urgență la Spitalul Foișor

Nebulizarea este o dezinfectare specială care curăță aerul și obiectele dintr-o încăpere, cu ajutorul unui aparat numit nebulizator. Acesta eliberează în aer particule de dezinfectant special. Situația este una complicată la Spitalul Foișor după descoperirea germenilor multirezistenți.

Astfel, pacienții diagnosticați au fost izolați și tratați în condiții de maximă atenție și siguranță, iar cei care erau pozitivi COVID-19 au fost deja externați, au transmis joi reprezentanții Spitalului Foișor.

„Din motive de suprasolicitare a circuitelor de siguranță în rezolvarea unor pacienți cu patologie septică severă, în stare gravă, cu germeni multirezistenți – inclusiv a unor pacienți internați sau pozitivați COVID-19 în cursul tratamentelor chirurgicale -, s-a impus necesitatea (rezolvată în acest moment) evacuării ATI pentru nebulizare virucidă și bactericidă și derulării unor operațiuni specifice – curățenie înaltă și renebulizare de același tip. A fost evacuată de urgență reanimarea – ATI pentru aceste intervenții absolut necesare menținerii siguranței actului medical”, a explicat Spitalul Foișor.

Presiune mare pentru transformarea spitalului în spital COVID

Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” are aprobată în prezent structura de două paturi ATI COVID-19, din 28 de paturi total ATI. Totuși, acestea sunt alocate în caz de necesitate în postoperator, fiind folosite pentru „pozitivarea pacientului propriu al spitalului, devenit pozitiv pe parcursul evolutiei postchirurgicale”, incluzand actul chirurgical terapeutic.

În același timp, reprezentanții unității spun că există posibilitatea transformării în totalitate în spital suport COVID-19, însă doar cu afectarea în totalitate a specificului activității monospecialitate ortopedietraumatologie. Mai mult, aici sunt disponibile doar 5 paturi ATI COVID-19, pe motiv că aceasta este capacitatea maximă de livrare a oxigenului de către fabrica de oxigen proprie.

Noul Spital de Ortopedie Foisor, inaugurat dupa o investitie de 49 milioane de euro în decembrie 2017

Scandalos este faptul că Spitalul Foișor este un spital cu secția de Terapie Intensivă refăcută acum 4 ani, în perioada în care Gabriela Firea era la primăria Capitalei. Lucrările au început în anul 2013, iar în 2014 a fost dat în folosință primul corp.

„De acum, Bucureștiul are unul dintre cele mai moderne spitale de ortopedie și traumatologie din Europa, Primăria Capitalei finalizând astăzi o investiție esențială în sănătatea tuturor românilor. (…) La începutul mandatului meu, acest proiect, că și alte proiecte, de altfel, era blocat. Existau plăti neefectuate, iar lucrările stagnau. Am constituit un grup de lucru format din experți, s-au verificat toate plățile, situațiile de lucrări și am reușit să finalizăm acest obiectiv atât de important”, spunea atunci primarul general, Gabriela Firea.

Mai mult, pe site-ul unității medicale scrie că „Spitalul Foișor dispune de o Secție de Terapie Intensivă (ATI) de înaltă tehnologie. În secția de terapie intensivă toți pacienții vor fi monitorizați și video, cu ajutorul unui sistem de camere video montate deasupra fiecărui pat”.

În luna martie instituția a fost inclusă pe lista spitalelor COVID, însă managerul Cristian Ioan Stoica s-a opus acestei decizii luate de Raed Arafat. La început de aprilie, directorul a trimis o scrisoare către minister prin care spunea că nu poate deveni spital pentru bolnavi de coronavirus. În 10 aprilie spitalul a fost evacuat cu mare scandal. Pacienții au fost pur și simplu scoși în stradă.

Cookies