BAZAR

Secretul lui Chiliman: Cine finanţează campania electorală din Sectorul 1

Locuitorii Sectorului 1 sunt înştiinţaţi, atunci când trec prin zonele intens circulate din centrul Capitalei, precum Bd. Magheru, ASE, Piaţa Presei şi Piaţa Dorobanţilor, că, prin reabilitarea termică făcută „gratuit” de primăria de sector (adică din bugetul constituit din banii contribuabililor), ”iarna va fi ca vara” pentru că apartamentele vor fi mai bine încălzite, iar facturile la întreţinere vor fi mai mici. Intenţia politică a afişelor este vădită, cu mai puţin de un an înainte de alegerile locale, nu în ultimul rând din tonul polemic al afişelor cu celebra butadă a lui Traian Băsescu, cel mai mare rival politic al liberalilor: „iarna nu-i ca vara”.

Contactaţi de reporterii B365.ro, reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au refuzat să spună cine a iniţiat şi  finanţat această acţiune şi au declarat, iniţial, că, probabil, campania  fost realizată de locuitorii din zonă.

Având în vedere faptul că panourile au fost amplasate pe spaţiul public, reporterii B365.ro i-au contactat apoi, pentru a obţine mai multe informaţii, pe oficialii PNL Bucureşti. Reprezentanţii organizaţiei conduse de Andrei Chiliman au declarat, însă, că această campanie nu a fost iniţiată de PNL Bucureşti şi au precizat că doar Primăria Sectorului 1 poate furniza asemenea informaţii.

Contactat din nou de reporterii B365.ro, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, nu a vrut să dea detalii despre ”campania de informare”, după cum a numit-o el, ci a spus doar că ”nu primăria” a plătit bani pentru această acţiune, care are la bază ”o informaţie utilitară”.

Peste 350 de blocuri, reabilitate până în 2014

Oficialii Sectorului 1 susţin că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) nu a cofinanţat programul de anvelopare a blocurilor. ”MDRT avea obligaţia legală de a cofinanţa programul de reabilitare termică, dar nu a avut nici voinţa, nici capacitatea de a face acest lucru. MDRT, pentru că nu a vrut să dea bani şi nu are capacitatea să cofinanţeze acest program de utilitate publică la nivel naţional, a dat posiblitatea locuitorilor din mediul urban să îşi reabiliteze, pe fonduri proprii, blocurile, iar ca o facilitate fiscală, începând de anul acesta, pot beneficia de o scutire la impozitul pe proprietate. Nu avem solicitări în sensul ăsta. Legislaţia în vigoare prevede scutiri de la impozit între cinci şi şapte ani”, a declarat, pentru B365.ro, Alexandru Ichim. Spre deosebire de primăriile din alte sectoare, cea a Sectorului 1 nu a stabilit cuantumul reducerii la impozit, în cazul în care proprietarii îşi anvelopează clădirea.

Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, a declarat, la finele lunii septembrie, când a fost contractat creditul de 125 milioane euro de la Banca Europeană pentru Investiţii că, până la sfârşitul anului 2013, vor fi reabilitate termic 365 de blocuri din acest sector.

Ichim a  ţinut să precizeze că anveloparea blocurilor din Sectorul 1 respectă media de la nivelul naţional, de 60 euro/mp, plus TVA.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button