Secretul de 200.000 de euro al primarului Piedone

de:
21 iun. 2011
61 Afișari
Secretul de 200.000 de euro al primarului Piedone

Primarul Sectorului 4, conservatorului Cristian Popescu Piedone, refuză să facă publice informaţiile privind atribuirea unui contract de achiziţie servicii de pază şi protecţie a creşelor din sector încheiat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) cu firma Scorseze Security International SRL.

Potrivit anunţului de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) la începutul lunii mai 2011, contractul a fost atribuit cu mai bine de un an în urmă, pe data de 3/1/2010 la valoarea de 846.910 lei cu TVA (201.645 euro), criteriul de selecţie fiind preţul cel mai scăzut. Conform documentului, la negociere s-ar fi prezentat trei ofertanţi, câştigătoare fiind desemnată societatea Scorseze Security.

De ce ţine secret Piedone acest contract?

Contactaţi de reporterii B365.ro pentru a oferi informaţii suplimentare referitoare la contractul  cu valoare de peste 200.000 de euro şi la numărul de creşe supravegheate de agenţii de pază ai firmei Scorseze, reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 nu au răspuns.

Au oferit însă o explicaţie pentru alegerea procedurii de negociere: „Este vorba de un contract atribuit în anul 2010, procedura fiind cea de negociere în baza normelor interne ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, având în vedere că aceste servicii se regăsesc în anexa 2B a OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii cu modificările şi completările ulterioare”, se menţionează în răspunsul formulat de DGASPC Sector 4 pe data de 17 mai 2011 şi semnat de directorul general al instituţiei Mircea Horaţiu Nicolaidis.

Anunţ cu iz de amendă

Potrivit prevederilor legale, invocate chiar de DGASPC Sector 4 (OUG 34/2006), autoritatea contractantă – adică DGASPC Sector 4 avea obligaţia să trimită anunţul de atribuire Sistemului Electronic de Achiziţii Publice în cel mult 48 de zile de la data semnării contractului de atribuire. Conform datelor publicate pe SEAP, anunţul de atribuire a fost expediat de DGASPC Sector 4 pe data de 10/5/ 2011, deşi contractul fusese atribuit încă de pe 3/1/2010, deci cu 14 luni în urmă.

„Autoritatea contractantă are un interval de 48 de zile la dispoziţie în care să trimită anunţurile în SEAP. Dar sunt foarte mulţi care îşi trimit anunţurile foarte târziu, întârzie cu lunile sau chiar cu anii. În acest caz, legea prevede sancţiuni de minim 70.000 de lei şi maxim 100.000 de lei şi s-au dat astfel de amenzi”, a declarat pentru B365.ro Ioana Teodorescu, purtătorul de cuvânt al ANRMAP (Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice).

Firma Scorseze Security a cerut mai mulţi bani

Oficialii administraţiei locale au menţionat în e-mailul transmis la redacţie că, între timp, ar fi renunţat la contractul cu Scorseze pentru că firma de pază ar fi cerut mai mulţi bani decât la negociere. „Acest contract a produs efecte pe o perioadă foarte scurtă de timp pe parcursul anului 2010, fiind reziliat tot în 2010, pe cale amiabilă deoarece SC Scorseze Security International SRL a solicitat o mărire a valorii contractului, fapt cu care DGASPC Sector 4 nu a fost de acord”, a specificat şeful DGASPC în răspunsul trimis B365.ro.

Deoarece datele transmise de instituţie nu răspund la întrebările formulate, respectiv pe ce perioadă a fost valabil contractul şi ce sumă de bani a fost plătită societăţii Scorseze, nici întrebării referitoare la numărul creşelor pe care agenţii firmei le-au supravegheat anul trecut, reporterii B365.ro autrimis din nou o solicitare la biroul de presă al Primăriei Sectorului 4, condus de Cristina Popa, pe data de 19 mai 2011. Trebuie precizat că, şi de această dată, solicitarea a fost adresată primarului Cristian Popescu Piedone.

Deşi Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de  interes public prevede un termen de 30 de zile pentru elaborarea unui răspuns, oficialii Primăriei Sectorului 4 nu au comunicat datele solicitate. Contactată în repetate rânduri de reporterii B365.ro, şefa biroului de presă din Primăria Sector 4, Cristina Popa, a solicitat să fie trimisă o nouă cerere scrisă. Ultima pe care am transmis-o administraţiei locale datează din 9 iunie 2011, la care nu am primit niciun răspuns până la momentul publicării acestui material.

Citeşte şi Piedone cumpără gard cât să înconjoare Bucureştiul de 11 ori.

Cookies