Secretul averii lui primarului Marian Vanghelie

de:
12 mart. 2015
0 Afișari
Secretul averii lui primarului Marian Vanghelie

„Domnul Georgescu de la ANI era în biroul şefului de cabinet al lui Ponta şi stabileau dosarele pentru parlamentari pe care să-i excludă sau pentru care să înceapă urmărirea penală. Vă daţi seama unde trăim?”, declara Marian Vanghelie.

Şeful ANI nu comentează acuzațiile lui Marian Vanghelie. Inspectorii agenţiei spun însă că primarul a construit o adevărată suveică a sumelor împrumutate, potrivit Digi24.

Totul începe în 1999, cu un an înainte ca Marian Vanghelie să câştige pentru prima dată Primăria Sectorului 5. Acesta a spus că a împrumutat doi oameni de afaceri cu un milion de dolari, pentru a cumpăra 65 la sută din acţiunile unei companii. „Numitul Vanghelie Marian a susținut că ar fi deținut aceste sume de bani cash în apartamentul proprietate personală, înainte de a ocupa funcția de primar”, se arată în denunţul ANI la DNA.

Un alt împrumut fără acoperire în acte ar fi legat de unchiul lui Marian Vanghelie, Ion Nicolae. Potrivit ANI, acesta îi datora primarului un alt milion de dolari din afacerile făcute împreună în anii 90. În 2004, Ion Nicolae ar mai fi primit 37 de miliarde de lei vechi, pentru modernizarea fostului magazin Bucureşti. Primarul spune că nu a făcut decât să-i dea unchiului mai departe împrumutul care i-a fost returnat de cei doi oameni de afaceri. Unchiul său are o explicaţie pentru primul milion de dolari pe care l-a adunat Marian Vanghelie.

CITEȘTE ȘI: Marian Vanghelie, URMĂRIT PENAL. PERCHEZIŢII la Primăria Sectorului 5. REACȚIA edilului 

Avere din vânzare de maşini

„Martorul Niculae Ion declară faptul că, prin anul 1998, împreună cu persoana evaluată (n.r . – Marian Vanghelie) ar fi derulat afaceri cu vânzarea autoturismelor aduse din străinătate și vândute în România, iar în anul 2000 – anul când domnul Marian Vanghelie a fost ales în funcția de primar – existau încă, pentru vânzare, aproximativ 18 – 20 de autoturisme”, se arată în denunţul ANI la DNA.

Aşa se face că în 2008 ar fi avut banii necesari pentru a-şi cumpăra un imobil de lux în centrul capitalei.

„Persoana cercetată s-a apărat susţinând că suma de bani plătită pentru achiziţionarea în septembrie 2008 a apartamentului din Bulevardul Dacia nr. 2 a provenit din primirea în anul 2008 a sumei de 10 de miliarde de lei vechi de la Nicolae Ion, pe care Marian Vanghelie îl împrumutase în 2004 cu 37 de miliarde de lei vechi în vederea modernizării magazinului Bucureşti”, se mai arată în denunţul ANI la DNA. Declaraţia de avere semnată de Marian Vanghelie este o raritate. Pe site-ul primăriei lipsesc cu desăvârşire astfel de documente.

Din anul 2000, de cînd este primar, a completat doar două declaraţii de avere, publicate pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Din cea depusă în 2009 rezultă că Marian Vanghelie deţinea două clădiri în Bucureşti cumpărate cu 57.000 de dolari şi respectiv 225.000 de euro, două autoturisme de lux, bijuterii, tablouri şi ceasuri de peste 100.000 de euro, acţiuni la SC Bucureşti SA în valoare de 3.500.000 de lei şi împrumuturi acordate în sumă de 2.600.000 de lei. Declaraţia de avere depusă în 2010 se menţine în aceleaşi linii numai că una dintre maşinile menţionate nu mai apare, nici măcar la categoria bunurilor vândute.

Cookies