ARHIVA B365

Secretomanie cu iz de ilegalitate: Vanghelie îşi ascunde averea

Marian Vanghelie ocupă funcţia de primar al Sectorului 5 din 2004, în 2008 fiind ales pentru un al doilea mandat. La aproape trei ani de la realegerea sa ca edil, Vanghelie refuză să îşi facă publică averea. Astfel, conform legislaţiei în vigoare declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se păstrează pe pagina de internet a instituţiei şi pe Portalul Declaraţiilor de Avere si de Interese al Agenţiei Naţionale de Integritate pe toată durata exercitării funcţiei sau mandatului şi 3 ani după încetarea acestora şi se arhivează potrivit legii.

Pe site-ul Primăriei Sectorului 5 însă, nici urmă de declaraţie de avere. Și nici de Marian Vanghelie de altfel. Pagina electronică a Primăriei nu are nicio categorie dedicată edilului, iar dacă nu ar fi atât de celebru, ar fi greu de aflat de pe site-ul instituţiei numele primarului ales.

Marian Vanghelie este şi singurul primar din Bucureşti care nu şi-a publicat declaraţia de avere nici pe Portalul Declaraţiilor de Avere al ANI. În luna octombrie 2010, B365.ro a făcut mai multe solicitări Primăriei Sectorului 5, verbale şi în scris, pentru publicarea declaraţiei de avere a lui Marian Vanghelie. Niciun răspuns. Am mers mai departe, la instituţia abilitată să sancţioneze astfel de încălcări ale legii. La prima solicitare, ni s-a răspuns după două luni, cu un citat din legea în vigoare: „În conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin.(1) litera e) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (…)persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire, prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresei instituţiei care administrează activele financiare, a codului numeric personal, precum şi a semnăturii”.

„Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de prezenta lege”, ne mai scria ANI în răspunsul primit.

Pe 7 februarie 2011, am înaintat o sesizare oficială, privind refuzul edilului de a publica declaraţia de avere. Pe 7 martie, adică la 30 de zile de la trimiterea sesizării, încă niciun răspuns.

Vanghelie poartă la mână ceasuri de 160.000 de euro

Fără o declaraţie oficială, averea lui Marian Vanghelie poate fi doar intuită parţial. Recent, edilul sectorului 5 a fost văzut purtând ceasuri cu o valoare totală de 160.000 de euro. Astfel, la o petrecere a tinerilor PSD-işti cu un ceas Parmigiani Toric Retrograde de 60.000 de euro. Edilul şi-a sărbătorit ziua de naştere la Taverna Sârbului cu un model mai modest la mână: un Breguet Traditional, cu o valoare de catalog de aproximativ 20.000 de euro. La ziua de naştere a lui Ion Iliescu, la mâna lui Vanghelie a stat de această dată un Frank Muller Perpetual Calendar Biretro cu o valoare de piaţă de aproximativ 80.000 de euro.

În vara lui 2010, Marian Vanghelie se deplasa într-un Mercedes S500. Presa scria în 2005, că în declaraţia de avere a edilului de la acea vreme apăreau alte două autoturisme un Mercedes şi un Audi, ambele fabricate in 2000. În aceeaşi declaraţie de avere, edilul sectorului 5 îşi trecuse şi cinci tablouri în valoare, toate, de 85.000 de euro.

Declaraţii mincinoase în perioada 2004-2008

În aprilie 2010, în urma verificării declaraţiilor de avere ale edilului din perioada 2004-2008, ANI a constatat că Vanghelie a menţionat în declaraţiile de avere din 29.06.2004, 12.03.2005, 27.12.2005, 29.12.2006, 27.12.2007 şi 25.06.2008 că a dobandit prin cumpărare, în anul 2001, un apartament în suprafaţă de 110 mp, situat în Bucureşti, a cărui valoare de impozitare este de 60.000 dolari, deşi declaraţiile referitoare la apartament nu sunt confirmate de către Primăria Sector 2 – Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, scrie hotnews.ro

De asemenea, potrivit ANI, Marian Vanghelie a menţionat în declaraţia de interese din data de 01.07.2004 faptul că deţine calitatea de acţionar la o societate comercială “nume indescifrabil” (număr de părţi sociale sau de acţiuni 65%, în valoare de 34.000.000.000 lei) şi S.C. Bucureşti S.A., deşi, conform datelor înscrise la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, edilul nu figurează ca având calitatea de asociat/ acţionar/ administrator în cadrul niciunei societăţi comerciale.

În plus, Vanghelie a omis să menţioneze în declaraţiile de avere şi interese acţiunile pe care le deţine la SI.F. Oltenia, S.I.F. Muntenia, S.I.F. Transilvania, S.I.F. Moldova, S.I.F. Banat-Crisana, S.I.F. Metropolitan Leasing S.A..


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button