Secrete din timpul restaurării unei picturi de Mişu Popp, dezvăluite joi, la Palatul Suţu

de:
30 mart. 2016
38 afișări
Secrete din timpul restaurării unei picturi de Mişu Popp, dezvăluite joi, la Palatul Suţu

„Procesul restaurării unei lucrări de pictură este unul complex, care presupune investigaţii iniţiale asemănătoare celor medicale cu scopul de a determina mai întâi cauzele care au dus la deteriorarea picturii cu scopul de a determina metoda de intervenţie, iar întregul proces este unul de lungă durată. Lucrarea supusă atenţiei este portretul de femeie realizat de artistul Mişu Popp în 1857. Aceste aspecte ne sunt prezentate de doamna Simona Predescu, expert restaurator pictură, Secţia Restaurare-Conservare, Muzeul Municipiului Bucureşti.”, transmite muzeul.

Simona Predescu,  este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative, secţia Artă monumentală-restaurare, Diplomă de licenţă – Specializarea artă monumentală-restaurare, profesor de desen, în 1987. Între 1987 – 1990 – muzeograf la Muzeul de Artă din Ploieşti (Complexul Muzeal Prahova). A afectuat între 1988-1992 – Stagiul de pregătire – cursurile postuniversitare în specializarea restaurare pictură în cadrul Laboratorului de restaurare pictură din M.N.A.R./Centrul de perfecţionare-Ministerul Culturii. Din 1990 – muzeograf restaurator în pregătire în cadrul Laboratorului de restaurare pictură al Muzeului Naţional de Artă al României. Absolventă a Cursurilor postuniversitare în specializarea restaurare pictură-M.N.A.R.- Centrul de perfecţionare-Ministerul Culturii în anul 1994 – Atestat în specialitatea restaurare pictură – Centrul de perfecţionare-Ministerul Culturii. În acelaşi an devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Pictură şi restaurator în cadrul Laboratorului de restaurare pictură din Muzeul Municipiului Bucureşti. Între 1994 – 1999 – Lector colaborator pentru tehnica picturii şi tehnica conservării şi restaurării picturilor – Centrul de perfecţionare – Ministerul Culturii. Din 2003 – Expert restaurare pictură.

Burse restaurare:
1992 – „Noi metode în dublarea picturilor” – curs intensiv de specializare în restaurare pictură organizat de Academia Regală de Artă Copenhaga şi J.Paul Getty Institute, ţinut la şcoala de restaurare din cadrul Academiei Regale Daneze.
1990 – 1991 – Bursă de specializare-restaurare pictură-J.Paul Getty Museum-California-Restaurarea a patru lucrări de pictură de secol XVIII din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României în cadrul Laboratorului de restaurare pictură al Muzeului J.Paul Getty.

Workshop-uri restaurare:
6-18 aprilie 1998 – Workshop ţinut la Muzeul de Artă din Braşov cu participarea restauratorilor de pictură români şi belgieni pentru prezentarea diferitelor tratamente utilizate în restaurarea picturii specifice fiecărui laborator.
1990 – Workshop în cadrul Laboratorului de restaurare pictură al Muzeului Naţional de Artă al României cu participarea restauratorilor Institutului Central din Moscova.
1990 – Workshop în cadrul Laboratorului de restaurare pictură al Muzeului Naţional de Artă al României cu participarea restauratorilor de pictură ai Laboratorului din Maastricht – „Noi metode şi tratamente în restaurarea picturilor”.

Lucrări restaurate:
Cercetarea şi restaurarea a numeroase lucrări de pictură de şevalet şi murală din patrimoniul cultural românesc şi european.

Intrarea la conferinţă este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor de la Palatul Suţu. În ultima zi de joi a fiecărei luni, programul de vizitare a expoziţiilor organizate la Palatul Suţu este prelungit până la orele 21.00.

Următoarele conferinţe de joi:

7 aprilie 2016 – „Fotograful Nicolae Ionescu” cu Emanuel Bădescu

14 aprilie 2016 – „Arhitecţi şi arhitectură în periodice de acum un veac” cu Sidonia Teodorescu

21 aprilie 2016 – „Arheologie vizuală a magazinelor evreieşti din Lipscani” cu Anca Tudorancea

Cookies