ȘTIRI

Secretarul general NATO: România s-a oferit să găzduiască şi să coordoneze 5000 de militari

Miniştrii Apărării ai statelor NATO vor aproba marţi trimiterea a circa 4.000 de militari, susţinuţi de o forţă de reacţie rapidă, în Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia, informează mediafax.ro.

Cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării se va analiza şi o propunere a României de a găzdui şi de a coordona o brigadă NATO, circa 5.000 de militari, în cadrul măsurilor menite să descurajeze Rusia, a declarat Stoltenberg.

„Vom decide crearea unei brigăzi cu baza în România, la care vor participa militari români şi bulgari, într-un cadru care va permite antrenarea alături de alţi aliaţi”, a explicat ulterior Carmen Romero, un purtător de cuvânt al NATO. 

„Nu vrem confruntarea cu Rusia, nu vrem un nou Război Rece. Dar Alianţa va continua să protejeze statele membre de orice ameninţare”, a dat asigurări Jens Stoltenberg, conform Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică va trimite circa 4.000 de militari suplimentari în Polonia şi în ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei, a anunţat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia cer de mult timp consolidarea prezenţei militare NATO, pentru descurajarea Rusiei. „Alianţa Nord-Atlantică a luat măsuri solide pentru protejarea naţiunilor noastre şi pentru a contribui la stabilitatea regională. Dar provocările continuă. De aceea, trebuie să avem măsuri pe termen lung. Am stabilit avansarea prezenţei în partea de est a Alianţei. Acum discutăm dimensiunile, scopul şi componenţa forţei militare. La recomandările experţilor noştri, se va decide mobilizarea a patru batalioane în ţările baltice şi în Polonia. Această decizie va transmite un semnal clar: că Alianţa este pregătită să apere orice aliat”, a declarat Jens Stoltenberg.

Kremlinul a avertizat marţi că Rusia va lua măsuri de apărare în cazul suplimentării efectivelor NATO în estul Europei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button