Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, REŢINUT de DNA

de:
16 nov. 2015
4 afișări
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, REŢINUT de DNA

UPDATE 21.17 Procurorii DNA anunţă că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 16 noiembrie 2015, a inculpaților:

ȚUCMEANU ALIN IULIAN, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu privire la săvârșirea infracțiunilor:
– luare de mită
– complicitate la dare de mită (două infracțiuni)

și VODISLAV CRISTINEL – SPIRIDON, reprezentant de fapt al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie – noiembrie 2015, inculpatul Țucmeanu Alin Iulian, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătății, a acceptat promisiunea unei sume de bani neprecizată din partea inculpatului Vodislav Cristinel Spiridon, pentru a aproba finanțarea unui contract privind achiziția de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 lei plus TVA, subsecvent acordului cadru încheiat între o unitate spitalicească și societatea reprezentată de acesta din urmă.

Totodată, inculpatul Țucmeanu Alin Iulian, l-a ajutat pe inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon să ia legătura cu persoanele abilitate să încheie acel contract și a insistat pe lângă acestea în acest sens, asigurându-le de „seriozitatea” omului de afaceri și de faptul că acesta își va onora promisiunea de a le remite suma totală de 60.000 de euro.

Inculpaților Țucmeanu Alin Iulian și Vodislav Cristinel – Spiridon li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați la data de 17 noiembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Luni au loc percheziţii la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor. Chestorul de poliție Adrian Bărăscu a ajuns sub escortă la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Procurorii efectuează în paralel percheziții la sediul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPN), care funcționează în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Percheziţiile au loc şi la locuinţa chestorului Bărăscu. 

UPDATE Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor din Capitală este percheziţionat, luni, fiind vizat şeful instituţiei, Adrian Bărăscu, anunţă Realitatea TV care citează surse apropiate.

Numele lui Adrian Bărăscu apare în dosarul senatorului Marius-Ovidiu Isăilă, trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie. Parlamentarul avea o relaţie privilegiată cu persoane din conducerea Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), au fost confirmate în perioada monitorizării, prin mai multe întâlniri pe care acesta le-a avut cu ofiţeri superiori ai amintitei instituţii. Isăilă afirma că va solicita sprijinul prietenilor săi din cadrul DIPI ce funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pentru a afla date despre un flagrantul realizat de DNA, precum şi pentru ca aceştia să verifice dacă este urmărit de către organele de anchetă. Isăilă a fost explicit, afirmând că se află în relaţii foarte apropiate cu persoane din conducerea DIPI, nominalizând în acest sens pe chestorul principal de poliţie Gelu Oltea – secretar de stat, directorul general care conduce respectiva instituţie, despre care inc.Isăilă Marius Ovidiu discuta în termeni colocviali: „vărucu”, „Geluţu”, „şefu” sau „şefu cel mare”, şi cms. şef Ioan Dorin Popa – şef al compartimentului juridic al DIPI, căruia i se adresa cu apelativul „Popică”, ceea ce întărea convingerea că între aceştia există o relaţie strânsă, de prietenie. Astfel, la data de 14 februarie 2014, Isăilă s-a întâlnit la restaurantul „Bârlogul Lupilor”, cu comisarul şef Ioan Dorin Popa, scrie adevarul.ro. 

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este una din cele mai secretizate instituţii din Poliţie. 

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor oferă date importante în marile dosare din justiţie. 

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este unitate operativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliţiei Române având competenţă teritorială generală.

Atribuții

În conformitate cu prevederile art. 3 alin (2) din Legea nr. 682/2002, O.N.P.M. are următoarele atribuţii:

primeşte propunerile de includere în Program şi ordonanţa, respectiv încheierea, prevăzute la art. 8, după caz;
ia toate măsurile necesare în vederea includerii Programului şi urmăreşte realizarea acestuia în cele mai bune condiţii;
desemnează o persoană de legătură între martorul protejat şi O.N.P.M., precum şi o altă persoană nominalizată în Protocolul de protecţie, care să asigure această legătură în situaţii critice;
încheie Protocolul de protecţie cu fiecare martor protejat şi întocmeşte şi include schema de sprijin a acestuia;
organizează o bază de date proprie, în care include, stochează şi prelucrează propunerile de includere în Program;
asigură confidenţialitatea deplină a informaţiilor şi datelor gestionate;
gestionează, cu aprobarea ministrului de interne, fondurile băneşti necesare includerii Programului, primite de la bugetul de stat, precum şi din programele de finanţare externă.

Cookies