Secretar de stat: Ministerul Culturii nu a iniţiat proiectul prevind comasarea MȚR cu Muzeul Satului

de:
17 dec. 2013
0 Afișari
Secretar de stat: Ministerul Culturii nu a iniţiat proiectul prevind comasarea MȚR cu Muzeul Satului

Secretarul de stat Radu Boroianu, care asigură interimatul Ministerului Culturii, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că Ministerul Culturii nu a iniţiat proiectul care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român.

„În calitatea oficială pe care încă o am şi în aceea de intelectual, sunt un oponent total al acestui proiect, pentru că cei care îl promovează bănuiesc că nu au habar de faptul că Muzeul Ţăranului Român are cu totul alt sens cultural decât Muzeul Satului. Muzeul Ţăranului Român este un muzeu al spiritualităţii româneşti tradiţionale, un «muzeu al filosofiei, un muzeu al teologiei, al spiritualităţii româneşti», iar Muzeul Satului este un muzeu etnografic, etnologic, deci cu sens sociologic”, a declarat Radu Boroianu.

Radu Boroianu a declarat că noul ministru al Culturii, Gigel Sorinel Ştirbu, nu va susţine acest proiect, afirmând că a discutat cu acesta poziţia sa privind proiectul de comasare a celor instituţii muzeale. „Mi-a confirmat că nu este de acord cu această comasare”, a subliniat Boroianu.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, lui Gigel Ştirbu să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: „Comasaţi-le!”.

În acest context, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, i-a trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care susţine că această decizie de comasare ar fi total inoportună și l-a îndemnat pe Ponta să nu repete o greșeală pe care au făcut-o comuniștii.

Cookies