Seceta face ca nivelul apei din bălțile din Delta Văcărești să scadă considerabil, iar acest lucru se observă din imaginile făcute cu drona între anii 2013 și 2024. Acest lucru poate aduce un risc considerabil pentru biodiversitatea de aici.
Parcul Natural Văcărești este pus în pericol de seceta care a scăzut foarte mult nivelul apei din bălți, iar planul de management care propune soluții pentru limitarea efectelor secetei încă nu a fost aprobat, potrivit HotNews.ro.
O parte dintre bălțile din Delta Văcărești, arie naturală protejată găzduiește în jur de 100 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, sunt complet secate, iar în altele apa de abia dacă mai există. Lucrul acesta se poate observa din imaginile comparative surprinse din dronă și puse la dispoziția HotNews.
Din imaginile surprinse în luna august se observă că inclusiv nivelul apei din balta mare este foarte scăzut, iar în mai multe bălți a rămas doar noroi sau sunt uscate în întregime.
HotNews.ro a discutat cu Ștefania Simion, directoarea Administrației Parcului Natural Văcărești (APNV), instituție ce se află în subordinea Primăriei Capitalei. Aceasta spune că secetă a fost și în alți ani și ne asigură că din toamnă până în primăvară nivelul apei crește din nou.
Nivelul bălților a fost și mai scăzut de atât. Se remediază în funcție de nivelul precipitațiilor. De obicei, scade la nivelul pe care l-ați văzut în iunie-septembrie și apoi, din toamnă și până în primăvară, acesta crește. Avem fotografii pe care vi le putem arăta. Primăvara nu se vedea acea insulă de nisip care se vede când scade apa. Când a fost seceta din 2022 a fost mai scăzut nivelul apei, comparat cu anul acesta.
Ștefania Simion a mai precizat că seceta nu pune în pericol speciile din parc. Fenomenul se manifestă în toată țara și în întreaga Europă.
Apa nu este atât de scăzută încât să ducă la dispariția habitatului. Adică nu se pune problema la modul atât de grav la adresa parcului. Noi în continuare observăm un număr mare de păsări, facem observații aproape zilnice în parc, nu putem spune că s-a redus numărul păsărilor de apă. Există evident un impact, de exemplu, asupra faunei piscicole, dar nu este un lucru atât de grav încât să putem vorbi despre dispariție de habitate. Este un fenomen care se manifestă în întreaga țară. Se încearcă găsirea de soluții la nivel național. Zilele trecute citeam un articol că întreg lacul Comana a secat. Este afectată întreaga Românie și întreaga Europă.
Pe de altă parte, Dan Bărbulescu, președintele Asociației Parcul Natural Văcărești, afirmă că niciodată nivelul apei nu a fost atât de scăzut. Totodată, acesta spune că ar trebui luate anumite măsuri care există scrise în planul de management și care prevăd aducerea apei din Dâmbovița, aflată chiar lângă una dintre laturile parcului.
Întregul articol, dar și imaginile surprinse din dronă, AICI.
Te-ar mai putea interesa și: