Seară de proteste în București, marți. Oamenii ies în stradă la trei ani de la incidentele violente din 10 august 2018 și cer rezolvarea dosarului | VIDEO UPDATE

10 aug. 2021
206 afișări
Seară de proteste în București, marți. Oamenii ies în stradă la trei ani de la incidentele violente din 10 august 2018 și cer rezolvarea dosarului | VIDEO UPDATE
Seară de proteste în București, marți. Oamenii ies în stradă la trei ani de la incidentele violente din 10 august 2018 și cer rezolvarea dosarului. Sursa foto: Playtech

Astăzi se împlinesc trei ani de la protestele din Piața Victoriei care au rămas din păcate întipărite în memoria multora prin prisma violențelor care au avut loc odată cu lăsarea serii. Pentru data de 10 august din acest an a fost organizat un protest comemorativ, prin care organizatorii doresc să ceară autorităților rezolvarea dosarului protestului de acum 3 ani, dar și pedepsirea celor responsabili pentru scenele violente ce s-au produs atunci.

UPDATE: Zeci de oameni s-au strâns aseară la protestul din Piața Victoriei

Organizatorii protestului de marți seară din fața Guvernului au fost: Corupția ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistența Civică Galați, Voluntari în Europa, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Insistăm, Rezistența.

Știre inițială:

Se anunță un nou protest în Capitală. Astăzi, 10 august, va avea loc în Piața Victoriei un protest al persoanelor nemulțumite față de modul în care autoritățile au gestionat dosarul „10 august” dar și cum nu au fost găsite persoane vinovate nici până în acest moment.

Protest comemorativ la 3 ani de la manifestațiile din Piața Victoriei. Cine îl organizează

Intitulat „Vrem vinovații pentru 10 august 2018”, protestul este organizat de 11 organizații și asociații, după cum urmează: Corupția ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistența Civică Galați, Voluntari în Europa, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Insistăm, Rezistența, potrivit G4media.

Organizatorii au emis și un manifest al acestui protest, în care își exprimă nemulțumirea și dezacordul total față de modul în care autoritățile au intervenit la protestul din urmă cu trei ani, dar și față de modul în care a fost tratat dosarul deschis în urma violențelor de atunci.

„Au trecut trei ani de când manifestaţia paşnică din 10 august 2018 – Piaţa Victoriei a fost spulberată cu violenţă de către autorităţile statului, cu ajutorul Jandarmeriei Române, încălcând drepturile cetăţenilor care îşi manifestau în stradă nemulţumirea cu privire la modificările legislative din domeniul Justiţiei. Diasporenii veniţi să protesteze în ţară au fost trataţi de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii şi manipulările de la televizor”, afirmă asociațiile care organizează protestul din această seară.

Ce persoane consideră organizatorii acestui protest că sunt vinovate pentru violențele din 10 august 2018

Asociațiile și organizațiile care coordonează acest protest au publicat, de asemenea, și un manifest în care pomenesc unele dintre numele pe care le consideră vinovate pentru violențele din stradă, dar și pe cele pe care le acuză de instrumentarea cu „rea voință” a dosarului, spre exemplu.

În acest caz, organizatorii au dat-o exemplu pe fosta șefă DIICOT, Giorgiana Hosu, despre care aceștia susțin că a gestionat dosarul astfel încât să fie clasat, pentru ca apoi să se pensioneze la vârsta de 49 de ani.

„Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, şefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât şi colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiţi pentru violenţele pe care le-au săvârşit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii.

Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părţilor implicate fără să facă o percheziţie informatică. Efectul acţiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase şi la soluţionarea cazului superficial, fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi în conformitate cu actele lor.

Giorgiana Hosu, fosta şefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voinţă dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, susţin organizatorii.

Protestul, intitulat „Vrem vinovații pentru 10 august 2018”, va avea loc în data de marți, 10 august, în Piața Victoriei începând cu ora 19:00.

Cookies