Seara de film documentar

de:
13 sept. 2012
0 Afișari
Seara de film documentar

Babaluda Luda, de Mihai Leaha, 33 min.

Filmul a luat premiu la Festivalul Internaţional de Film Etnografic de la Gottingen in 2012.

Filmul descrie Babaluda, un ceremonial ce are loc in fiecare an de Sfantul Gheorghe, la data de 23 aprilie, in satul Buru, judetul Cluj. Filmul chestioneaza modul in care povestea filmica este construita cu ajutorul metodei feedback-ului. Aceasta metoda s-a dovedit a fi extrem de relevanta in conturarea intentiei de a descrie etnografic lumea ceremonialului si a actantilor Babaluzii. Conceptul rouchian de ,,shared anthropology” (antropologie impartasita) a fost pus in practica prin organizarea in fata performerilor ceremonialului a proiectiei propriului lor ceremonial atat intr-o sala de proiectie improvizata, cat si in fata micilor ecrane, in grupuri mici sau individual.

Filmul incerca sa armonizeze palierul ceremonial, reprezentat de filmarea la cald a obiceiului de primavara, cu palierul narativ, construit prin intersectia reactiilor satenilor la propria lor manifestare ceremoniala proiectata video. Astfel, montajul se construieste paralel prin suprapunerea reactiilor si a desfasurarii ceremonialului oferind impresia unui cronotop (o unitate spatio-temporala) al prezentului etnografic si iluzia de a privi filmul impreuna cu performerii.

Memoria gestului, de Bogdan Iuga, 52 min.

Filmul prezinta patru meşteşuguri care sunt pe cale de a se pierde in zona Maramureşului:

 

Cum se fac opincile

Petru Ilies face opinci de vreo 30 de ani, iar filmul ne prezinta procesul intreg de confecţionare a acestora: cum se taie si se croieste opinca si nojitele şi ce unelte sunt necesare. Inca se mai poarta opinci prin sate, dar nu se mai fac din piele, ca mai demult. Acum se fac din cauciuc (camera de tractor ori maşina).

 

Povestea unui Fierar din Varful Muntelui

Vasile Dudas din Calinesti se ocupa de fierarie de prin anii ’80. Inca mai ştie cum se fac pluguri, grape, caruţe din lemn ori diferite elemente de fierarie necesare in gospodarii. Ne amintim de vremurile de odinioara, cand taranii isi faceau singuri uneltele. Acum e mai puţin de lucru pentru fierari, doar potcovitul cailor ori cate o sudura la un tractor sau un straf cu roti de cauciuc.

 

Cum se pune tiara

Anuta este omul „cu cheile” din Poienile Izei; ea are grija de Biserica monument UNESCO din sat. Este o mama care are grija singura de copii sai. A inceput sa teasa de la 10 ani, impreuna cu bunica ei. Filmul arata cum Anuţa, impreuna cu mama sa, pregatesc razboiul de ţesut („tiara”).

 

Cum se fac spetele

Vasile Brumar face spete de cand avea 9 ani. Procesul in sine este unul laborios: e nevoie de diferite nuiele si vergele de lemn, care sunt adunate la momente precise din an si care trebuie pregatite in aşa fel incat sa fie gata de lucru cand va fi nevoie. Dupa aceea, de obicei toamna tarziu sau iarna (dupa cum era mai demult), tesatoarele vin si comanda exact spata de care au nevoie (pe „mutari”), iar spatarul se apuca de treaba…

 

Filmul a fost realizat in 2011, in cadrul proiectului omonim, derulat de Fundaţia social culturala pentru democraţie „identitate, unitate, generozitate, acţiune”, din Baia Mare, in cadrul unui proiect finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European.

 

 

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitaţi, Radio Romania Cultural, Radio Bucureşti Fm, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, BucurestiFM, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, www.LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, Media IQ

 

 

Cookies