Se vor putea ridica mașini din centrul Capitalei. Primăriile de sectoare au primit libertatea să acționeze și pe străzile PMB / Tarife de recuperare

31 mart. 2022
1807 Afișari
Se vor putea ridica mașini din centrul Capitalei. Primăriile de sectoare au primit libertatea să acționeze și pe străzile PMB / Tarife de recuperare

Mașinile parcate neregulamentar pe drumurile publice aflate în administrarea Primăriei Capitalei vor putea fi ridicate de Primăriile de sectoare, sarcină nouă primită în urma hotărârii aprobate miercuri de Consiliul General al Municipiului București, bazată pe un proiect inițiat de USR. Arterele gestionate de Primăria Capitalei sunt în general marile bulevarde care traversează Bucureștiul.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat în contextul în care Compania Municipală Managementul Transportului București SA, care presta această activitate din 2019, intră în dizolvare, scrie hotnews.ro.

”Din moment ce nu mai există la nivelul Primăriei Generale un contract/colaborare cu o companie care să furnizeze un rezultat în ce privește eliberarea spațiilor ocupate ilegal de automobiliști (locuri de parcare interzise, trotuare etc), considerăm oportună implicarea sectoarelor în asigurarea acestui serviciu atât de necesar”, se arată în expunerea de motive semnată de consilierul General Nicorel Nicorescu.

Având în vedere că marile bulevarde se află în administrarea Primăriei Capitalei, dar Poliția de Sector tranzitează în desfășurarea activităților zilnice aceste zone, se pot implica direct în supravegherea parcărilor ilegale din zonele supravegheate/administrate. „Din acest punct de vedere situația este dezechilibrată între sectoare deoarece unele sectoare au în administrare și mari bulevarde cedate prin hotărâri ale Consiliului General, în vederea unor lucrări, pe când altele nu au astfel de zone în administrare”, se mai arată în expunerea de motive.

Tarifele pentru recuperarea mașinii

Pentru ridicare:

200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Pentru transport:

150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi.

Trei primării de sector ridică mașini în București

Până acum, cel puțin teoretic, primăriile de sector puteau ridica mașinile doar de pe arterele aflate în administrarea lor, marile bulevarde fiind în general în administrarea Primăriei Capitalei.

În Sectorul 3, începând din 2018, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar sunt următoarele:

Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă:

cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 200 de lei;
cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 270 de lei;
Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă:

cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 150 de lei;
cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 200 de lei;
Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă:

în primele 24 de ore: 150 de lei;
după intervalul de 24 de ore: 50 lei.

Tarifele pentru depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând de la data și ora depozitării, nefracționat. Mașinile sunt ridicate de primărie, nu este contractată o firmă privată.

Primăria Sector 4 a început ridicarea mașinilor parcate neregulamentar din iunie 2021. Tariful pentru ridicare, transport și depozitare este de 300 de lei, după primele 24 de ore se adaugă câte 50 de lei pe zi.

Și în Sectorul 6 a fost aprobată la începutul anului ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe zonele pietonale, spaţii verzi, scuaruri, mașinile staţionate neregulamentar, cele parcate pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoanele cu handicap şi mașinile fără stăpân sau abandonate. De asemenea, vor fi ridicate mașinile care împiedică salubrizarea străzilor. Taxa pentru recuperarea mașinilor este de 500 lei, plus 30 lei/zi pentru depozitare.

Cookies