Metrorex scumpește călătoria cu metroul şi elimină abonamentele de 62 de călătorii. Tarife călătorii

de:
11 mart. 2015
5 Afișari
Metrorex scumpește călătoria cu metroul şi elimină abonamentele de 62 de călătorii. Tarife călătorii

Prețul unei cartele cu două călătorii cu metroul va crește de la 4 lei la 5 lei. Cartela cu 10 călătorii se va scumpi de la 15 lei la 20 lei. Un abonament lunar nelimitat va deveni 70 lei, faţă de 60 lei, cât costă acum.

Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va ajunge 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va crește de la 6 lei la 8 lei.

Metrorex a transmis redacţiei B365.ro un comunicat de presă în care motivează ajustarea tarifelor de acces la metrou începând cu data de 28.03.2015. Totodată, Metrorex a anunţat că va elimina abonamentul de 62 de călătorii din cauza nemulţumirilor exprimate de călători- Vă prezentăm mai jos poziţia companiei:

„Pentru asigurarea serviciului public de transport călători cu metroul în contextul:

· necesităţii menţinerii gradului de confort şi a siguranţei circulaţiei pentru pasagerii transportaţi,

· menţinerii sau reducerii intervalului de circulaţie a trenurilor de metrou la orele de vârf,

· asigurării bunei funcţionări a dotărilor (lifturi, scări rulante etc.) pentru persoane cu mobilitate redusă

şi având în vedere că:

· ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul a stat la baza construcţiei echilibrate a bugetului de venituri şi cheltuieli al S.C. Metrorex S.A. pe anul 2015,

· la nivelul anului 2015 raportul dintre subvenţia necesară pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii la instalaţiile din metrou şi la materialul rulant şi subvenţia alocată este de circa 112 % primele 2 luni şi de circa 114% în perioada martie -decembrie 2015,

· indicii de creştere ai preţurilor unor componente cu pondere semnificativă în cheltuielile de funcţionare ale societăţii în perioada analizată de la ultima ajustare a tarifelor la metrou, august 2012 şi până în noiembrie 2014, au fost:

– pentru combustibili 102,25 %

– pentru apă şi canal 121,69 %

– pentru energie termică 101,69 %

· creşterea preţului la energia electrică consumată pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă a metroului este de peste 5 % în anul 2015 faţă de anul 2014, respectiv preţul actual unitar la energia electrică este de circa 307 lei / MWh faţă de 290 lei / MWh plătit de societate în anul 2014 (metroul fiind cel mai mare consumator industrial de energie electrică din Bucureşti),

· în ultimii ani subvenţia alocată societăţii Metrorex de la bugetul de stat pentru transportul de călători cu metroul a scăzut de la circa 56,85% în anul 2012 la circa 47,99 % în anul 2015 din totalul cheltuielilor de funcţionare a metroului, fapt ce arată că societatea Metrorex se înscrie în tendinţa de diminuare a efortului statului în ce priveşte funcţionarea companiilor care, potrivit legii primesc subvenţii de la bugetul de stat sub limita de 50 %, în contextul eficientizării activităţii companiilor subvenţionate,

În conformitate cu legislaţia în vigoare, S.C. Metrorex S.A. propune ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul, măsură promovată încă din anul 2013, după cum urmează:

· călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 2 călătorii:

de la 2,00 lei / călătorie la 2,50 lei / călătorie

· călătoria simplă prin utilizarea cartelei de 10 călătorii:

de la 1,50 lei / călătorie la 2,00 lei / călătorie

· călătoria simplă prin utilizarea abonamentului săptămânal cu număr nelimitat de călătorii:

de la 1,43 lei / călătorie la 1,79 lei / călătorie

· călătoria simplă prin utilizarea abonamentului lunar cu număr nelimitat de călătorii:

de la 0,95 lei / călătorie la 1,35 lei / călătorie

· călătoria simplă prin utilizarea abonamentului de o zi:

de la 1,50 lei / călătorie la 2,00 lei / călătorie

Abonamentul lunar cu 62 de călătorii se elimină ca urmare a numeroaselor nemulţumiri exprimate de publicul călător.

De remarcat că principalul titlu de călătorie cu metroul reprezentat de abonamentul lunar cu număr nelimitat de călătorii a crescut de la 60 de lei la 70 de lei ceea ce reprezintă un procentaj de circa 16,7 %.

Astfel, tarifele ce se vor aplica începând cu data de 28 martie 2015 pentru achiziţionarea titlurilor de transport de la metrou, sunt următoarele:

Titluri de călătorie:

cartela cu 2 călătorii …………………………………………………………. 5 lei

cartela cu 10 călătorii …………………………………………………………. 20 lei

abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii ………… 25 lei

abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii …………………. 70 lei

abonament de o zi ……………………………………………………………… 8 lei

Cartelele de călătorie cu metroul achiziţionate până la data de 27 martie 2015, inclusiv, pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea duratei de valabilitate înscrisă pe cartelă la data achiziţiei.

Publicul călător se poate deplasa pe toată reţeaua metroului din Bucureşti, respectiv pe toate cele 4 linii magistrale de metrou, 51 de staţii şi 69,2 km cale dublă, prin achitarea o singură dată a taxei de călătorie, transferul de pe o linie pe alta, indiferent de titlul de călătorie utilizat, făcîndu-se fără taxe suplimentare şi fără limitare în timp a călătoriei”, anunţă Metrorex.

Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.

Subvenţia alocată de la bugetul de stat, în 2015, companiei Metrorex, se ridică la 88% din necesarul fundamentat şi solicitat. Pentru a acoperi diferenţa, Metrorex va folosi veniturile proprii ale companiei, dar, potrivit oficialilor companiei, ar putea fi luată în calcul şi o majorare a tarifelor de călătorie cu metroul, în contextul în care nu s-a mai aplicat o creştere a tarifelor de aproape trei ani. 

„Sunt două componente în bugetul companiei. Una dintre ele vizează activitatea de exploatare, iar pentru activitatea de exploatare, potrivit legislaţiei hotărârii de infiinţare a societăţii, Metrorex primeşte de la bugetul de stat subvenţii pentru transport de călători cu metroul. Pentru anul 2015, subvenţia comunicată prin legea bugetului de stat este de 328 milioane lei, cu circa 41 milioane lei mai mică decât cea din anul 2014. Pentru acest an Metrorex şi-a propus să construiască un buget echilibrat, chiar şi în condiţiile alocării unei subvenţii mai mici, care reprezintă 88% din necesarul fundamentat şi solicitat. Diferenţa va fi acoperită din veniturile proprii ale companiei, care provin din transportul călătorilor cu metroul şi celelalte activităţi, precum închirierea spaţiilor comerciale sau din publicitatea la metrou”, a declarat, pentru B365.ro, Marin Aldea, director Strategie, Planificare si Resurse în cadrul Metrorex. 

Citește și Şeful RATB vrea să crească preţul călătoriei la 2 lei

Bucureștenii vor plăti pentru transportul în comun în funcție de zona în care se vor deplasa  

Cookies