Se schimbă planul la bd. Uranus. Traficul rămâne îngreunat, şantierul – blocat

de:
09 iun. 2011
0 Afișari
Se schimbă planul la bd. Uranus. Traficul rămâne îngreunat, şantierul - blocat

„Dorim deblocarea cât mai urgentă a situaţiei, în beneficiul bucureştenilor şi cu respectarea prevederilor legale în vigoare din domeniul urbanismului şi construcţiilor. De aceea, am stabilit ca specialiştii din minister şi din primărie să se întâlnească pentru a lucra împreună la noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aflat în avizare la minister”, a declarat ministrul MDRT Elena Udrea, după o întrevedere cu primarul general Sorin Oprescu, pe această temă.

Conform sursei citate, în urma discuţiilor de joi, s-a convenit asupra derulării operaţiunilor de conservare şi punere în siguranţă a lucrărilor din şantierul Buzeşti-Berzei până la găsirea unor soluţii pentru continuarea lucrărilor.

„Important este ca, dupa epuizarea procedurilor juridice, să putem să continuăm lucrările. În legătură cu ce se va întâmpla cu zonele adiacente acestui bulevard vom hotărî împreună cu societatea civilă, cu specialişti, ce e de făcut acolo, ce se poate construi. Săptămânile viitoare vom stabili întâlnirea cu reprezentanţii societăţii civile, cu specialişti, atât din minister cât şi din Primăria Capitalei, care vor hotărî împreună ce, cum şi în ce fel se va construi în această zonă, de o parte şi de alta a diametralei’’, a precizat şi primarul general, Sorin Oprescu.

MDRT a confirmat că va organiza împreună cu Primăria Capitalei o dezbatere publică pentru a fi găsite soluţii agreate şi de societatea civilă în ceea ce priveşte realizarea construcţiei Bulevardului Uranus. „Planul Urbanistic Zonal aferent este în curs de avizare la MDRT, neîndeplinind încă toate condiţiile de conformitate tehnică şi administrativă prevăzute de lege pentru a primi avizul nostru”- declara zilele trecute Elena Udrea, iar primarul general Sorin Oprescu acuza piedici politice în construirea magistralei.

Citeşte şi Bd. Uranus: Tunel de 800 de metri lungime, la 20 de metri sub Palatul Parlamentului

Scandalul pe Bulevardul Uranus trenează de câteva luni între mai multe ONG-uri şi Primăria Capitalei, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul acuzându-l pe primarul general Sorin Oprescu că a continuat lucrările la diametrala Nord-Sud şi după ce acestea fuseseră suspendate de Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), pe 11 mai 2011.

Printr-un e-mail transmis la redacţie săptămâna trecută, ONG-urile acuză Primăria Generală că minte atunci când spune că în prezent se fac doar lucrări de punere în siguranţă pentru diametrala Nord-Sud. “Sub pretextul punerii în siguranţă a lucrărilor, echipa de 20 de oameni a lucrat continuu 5 săptămâni şi a realizat toate lucrările prevăzute de autorizaţia de construire: fundaţia tramvaiului, tasarea diferitelor straturi de pământ, asfaltare etc. Reaua credinţă a Primăriei a fost evidentă”, a punctat Nicuşor Dan, preşedintele Salvaţi Bucureştiul.

Tribunalul Bucureşti a declarat Hotărârea de Consiliu General al Municipiului Bucureşti prin care proiectul Dublare Diametrala Nord-Sud este declarat de utilitate publică drept ilegală, în luna aprilie.

Dosarul a fost iniţiat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul contra Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi al PrimaruluiMunicipiului Bucureşti si a avut ca obiect anularea Hotararii Consiliului General nr. 151/2006 privind aprobarea „Delimitarii spatiului public aferent Diametralei N-S, etapa 1, pe tronsonul Buzesti – Berzei – Vasile Parvan” in cadrul „P.U.Z.” Dublarea Diametralei N-S pe tronsonul Buzesti – Berzei – Vasile Parvan – B. P. Hasdeu – Uranus – Calea Rahovei. Instanţa s-a pronunţat pe 12 aprilie 2011 şi a anulat acest act. Toate celelalte acte referitoare la proiectul Buzeşti-Berzei (declararea utilităţii publice, expropieri, evacuări, avize şi autorizaţii de demolare şi construire, ordine de declasare ale monumentelor istorice) se bazează pe Hotărârea 151/2006 anulată de instanţă. “Prin urmare tot ce s-a intamplat in proiectul Buzesti-Berzei a fost ilegal, asa cum ONG-urile au sustinut inca din noiembrie 2010″ – jubilează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

De partea cealaltă, la finele săptămânii trecute, Sorin Oprescu s-a declarat sătul de faptul că organizaţiile neguvernamentale au împiedicat lucrările la diametrala nord-sud, solicitând despăgubiri de 3,8 milioane de lei, sumă pe care ar cere-o constructorii bulevardului Primăriei Generale pentru întârzierea lucrărilor, dar şi daune de 6,6 milioane de lei.

Edilul-şef a precizat vinerea trecută că va cere în instanţă, suma de 3,8 milioane de lei lui Șerban Țigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, şi 6,6 milioane de lei, daune morale, Asociaţiei ”Salvaţi Bucureştiul”.

Cookies