SE SCHIMBĂ ORA. Ce modificări apar odată cu TRECEREA LA ORA DE IARNĂ 2015

de:
23 oct. 2015
0 afișări
SE SCHIMBĂ ORA. Ce modificări apar odată cu TRECEREA LA ORA DE IARNĂ 2015

ORA DE IARNĂ 2015SE SCHIMBĂ ORA. România TRECE LA ORA DE IARNĂ 2015 în noaptea dintre 24 octombrie si 25 octombrie 2015 (ultima duminica din luna octombrie). Ceasul se dă cu o oră înapoi la ora 4:00 a diminetii de 25 octombrie 2015 şi devine astfel ora 3:00.

ORA DE IARNĂ 2015: România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Ora de iarnă 2015. În țara noastră, schimbarea de oră a fost instaurată în anul 1932. Însă, atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în anul 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. După 36 de ani, în anul 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus.

Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

ORA DE IARNĂ 2015. Autobuzele unei linii RATB staţionează o oră în staţie, în noaptea 24-25 octombrie

ORA DE IARNĂ 2015. SE SCHIMBĂ ORADeşi este mai puţin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimţită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii şi bătrânii, relatează ziarul online ladepeche.fr.

Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate şi pot tulbura nu doar somnul, ci pofta de mâncare, capacitatea de muncă, concentrarea şi stările de dispoziţie. Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă, scrie Agerpres.

Una dintre acestea este reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă ca urmare a posibilităţii de a uita să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

ORA DE IARNĂ 2015. SE SCHIMBĂ ORAMulți oameni au probleme de adaptare, la schimbarea orei. Astfel, după trecerea la ora de iarnă, aceştia devin obosiţi, au o dispoziţie proastă şi nu mai sunt la fel de eficienţi în activităţile pe care le desfăşoară. Un specialist în somn de la Centrul Medical al Universităţii Loyola, doctorul Sunita Kumar, a dezvăluit trei trucuri care te pot ajuta să te adaptezi uşor la noul program, scrie medicalnewstoday.com.

Astfel, Kumar recomandă să nu dormi în timpul zilei de dinaintea nopţii în care se schimbă ora.

De asemenea, specialistul spune că îţi poţi reseta ceasul intern dacă te expui la lumină solară dimineaţa, cât mai devreme.

ORA DE IARNĂ 2015. SE SCHIMBĂ ORAUn alt sfat al lui Kumar este să serveşti cina mai devreme, să închizi luminile seara şi să mergi la culcare mai devreme.

Cookies