Se schimbă ora, azi? Când se trece la ora de iarnă 2021

23 oct. 2021
55670 Afișari
Se schimbă ora, azi? Când se trece la ora de iarnă 2021
Se schimbă ora, azi? Când se trece la ora de iarnă 2021

România trece la ora de iarnă, ca în fiecare an, în luna octombrie. Ziua când se schimbă ora și se trece la ora de iarnă este cea mai lungă zi din an și va avea 25 de ore în loc de 24. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.

Ora de iarnă 2021. La ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00, iar la ora de vară, operațiunea este inversă, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00).

Trecerea la ora de iarnă 2021 se face în ultimul weekend din octombrie 2021, ultima noapte de sâmbătă spre duminică. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ceasul se dă cu o oră înapoi, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Ora de iarnă 2021, după echinocțiul de toamnă

Trecerea de la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiu de toamnă. Pe data de 22 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an (sunt doar două astfel de momente) în care ziua este egală cu noaptea.

Motivul pentru care se recurge la această trecere este tocmai beneficiul adus de lumina naturală pe o durată cât mai lungă de timp.

Citește și

Centre de vaccinare non-stop. Sunt 6 deschise ACUM în București. Unde mergi dacă nu te-ai vaccinat

Noua DECLARAȚIE pe propria răspundere. De unde o pot descărca persoanele nevaccinate

2021 ar putea fi ultimul an în care se trece la ora de iarnă

2021 ar putea fi ultimul an în care țările din Europa trec la ora de iarnă, după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea.

Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană.

Astfel, statele care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă (ora standard) să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.

România nu a luat o decizie

În mod normal, țările Uniunii Europene erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, dar încă nu a fost luată o decizie în Parlament.

Citește și

 

Cookies