Se schimbă iar prefectul de București. Toni Greblă ar urma să preia conducerea AEP (presă)

20 feb. 2023
1981 Afișari
Se schimbă iar prefectul de București. Toni Greblă ar urma să preia conducerea AEP (presă)
Se schimbă iar prefectul de București. Toni Greblă ar urma să preia conducerea AEP (presă). Sursa imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă, ar urma să preia conducerea AEP (Autoritatea Electorală Permanentă), astfel că, se schimbă iar prefectul de București. Cine ar urma să-i ia locul la Prefectură.

Toni Greblă ar urma să preia conducerea AEP (presă)

Marți, 21 februarie 2023, prefectul Capitalei, Toni Greblă, ar urma să fie numit în funcția de președinte al AEP, potrivit surselor antena3.ro.

Actualul prefect îi va lua locul fostului șef al Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu Buică, cel care a demisionat din funcție, după ce a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) că și-a angajat în mod ilegal cumnata în cadrul instituției.

Termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat la data de 17 februarie, iar Parlamentul României urmează să valideze noua conducere a AEP marți, 21 februarie.

Prefect al Capitalei mai puțin de un an

În mai, 2022, Toni Greblă a fost numit prefect al Capitalei după eliberarea din funcție a Alexandrei Văcaru.

În legislatura 2002 – 2012, el a fost senator din partea PSD și a fost reales la alegerile legislative din anul 2012 ca senator de Gorj. În decembrie, 2013, a fost numit de către Senat judecător al Curții Constituționale.

În anul 2015 a fost fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru trafic de influenţă (3 infracțiuni). Potrivit hotnews.ro, Toni Greblă, din postura de senator și, mai apoi, de judecător la Curtea Constituțională (perioada 2013 – 2015), ar fi pretins și ar fi primit de la un om de afaceri o mașină marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, transmitea DNA.

În anul 2018, Greblă a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis să ridice și sechestrul dispus de procurori în acest caz, iar în anul 2019, fostul judecător al Curții Constituționale a fost achitat definitv.

În intervalul 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută de Toni Greblă a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.

În februarie 2022, a fost numit administrator al CNAIR – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin decizia ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, potrivit hotnews.ro.

Cine ar urma să-i ia locul la Prefectura Capitalei

Actualul subprefect, Diana Arsene, ar urma să-l înlocuiască pe Toni Greblă la Prefectura Capitalei, conform surselor Antena 3 CNN.

Tot marți, 21 februarie, urmează să fie ales noul șef al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Cookies