Se schimbă anotimpurile în România. Vom avea mai multe tornade vara și ierni extreme

17 feb. 2021
1546 Afișari
Se schimbă anotimpurile în România. Vom avea mai multe tornade vara și ierni extreme

Încălzirea globală va duce la schimbarea anotimpurilor în România, cauzând fenomene meteo precum tornadele sau ierni extreme.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, atrage atenția asupra faptului că anotimpurile se schimbă în România din cauza încălzirii globale.

Anul 2020 a fost unul dintre cei mai călduroși ani din istorie, iar luna trecută a fost a 433-a lună consecutivă cu temperaturi peste media secolului trecut, notează Digi24.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat, în acest context, că este important să se înțeleagă că schimbarea climatică nu înseamnă doar valuri de căldură, ci și episoade de vreme extremă iarna.

Potrivit expertului, schimbarea anotimpurilor va aduce în România mai multe fenomene meteo extreme vara, așa că vor fi mai multe tornade și mai multe inundații majore.

„Parcă lucrurile sunt date peste cap. Schimbările climatice nu înseamnă că vom avea doar valuri de căldură și  incendii de vegetație, ci și vreme extremă de iarnă. Încălzirea globală afectează structura la scara mare a atmosferei, structura de vreme se modifică, în anumite regiuni avem valuri de căldură care să ducă la incendii de pădure, în altele avem aer arctic.

Schimbările climatice vor afecta poziția curentului jet, la mare altitudine, cu viteză foarte mare, care redirecționează sistemele de vreme. În funcție de el putem avea diferite tipuri de vreme. Acest curent va atrage fie valuri de căldură, fie fenomene de iarnă extreme.

România trebuie analizată în contextul european. Faptul că anotimpurile se schimbă – iarna mai scurtă, primăvară și vară mai lungi, ne așteptăm la mai puține fenomene extreme asociate sezonului rece și la mai multe asociate celui cald”, a spus acesta, pentru sursa citată.

Se schimbă anotimpurile în România. Vom avea tornade

Expertul atenționează că în anumite regiuni vom avea precipitații excedentare, în altele deloc.

„În anumite regiuni vom avea precipitații excedentare, în altele deloc. Ne putem aștepta să asistăm vara la intensificarea fenomenelor – furtuni care să ducă la inundații majore, tornade, grindină de mari dimensiuni. Vor fi perioade cu multe fenomene severe cu precipitații, iar apoi vor fi unele cu secetă. Asta e legat de creșterea temperaturii medii globale și de schimbarea anotimpurilor generate de creșterea temperaturii medii globale”, a explicat la Digi24 Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme.

Cookies