ARHIVA B365

Se revine la votul pe liste. Deputații au votat Legea alegerilor parlamentare

La urmatoarele alegeri legislative vom avea vot pe liste, precum si un numar mai mic de parlamentari, intrucat normele de reprezentare sunt de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori si un senator la fiecare 168.000 de locuitori, anunță romaniatv.net.

Aceasta norma inseamna un numar total de 466 de alesi, un numar foarte apropiat de cel din 2008, fata de 588 cat sunt in prezent, mult mai mare insa fata de 300 cat a fost votat la referendumul din 2009.

Astfel, urmeaza sa avem 308 deputati, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minoritatilor si 6 parlamentari ai diasporei. Un total de 466 de parlamentari, cu patru mai putini decat in 2008 si cu 122 mai putin decat in prezent, numar ce a reiesit din votul uninominal.

Se pastreaza pragul electoral de 5%, iar pentru aliante se adauga 3% pentru al doilea partid intrat in alianta si cate un procent pentru urmatoarele, fara a se putea depasi 10%. Mai exact, pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara care este calculat dupa cum urmeaza: a) 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali, si b) in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

PNL dorit dublarea numarului de parlamentari pentru diaspora, insa amendamentul acestor a fost respins, la limita, cu 114 voturi impotriva la 113 pentru.

Deputatii PSD, cei ai PNL, UDMR si grupului minoritatilor au anuntat ca sustin si voteaza pentru proiectul de lege, in timp ce deputatul independent Remus Cernea si deputatul PMP Eugen Tomac au spus ca voteaza impotriva.

Comisia comuna pentru elaborarea initiativelor legislative electorale mai are de trecut un singur proiect de lege, dupa legea privind finantarea partidelor si campaniilor electoral, legea partidelor, legea alegerilor locale si legea alegerilor parlamentare – votul prin corespondenta. Luna trecuta, reprezentantii PSD si cei ai PNL din comisie s-au contrazis pe aceasta tema, fiecare asteptand sa exista „vointa politica”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button