ESENTIAL

Se reia REABILITAREA TERMICĂ a blocurilor în Sectorul 6. 1.500 de dosare, deblocate

„Este pentru prima oară când Sectorul 6 accesează fonduri europene pentru reabilitare termică. Este vorba de 200 milioane de lei care vor veni de la Uniunea Europeană”, a declarat primarul Gabriel Mutu în cadrul unei conferințe de presă la șantierul unui bloc din Drumul Taberei unde au început deja lucrările de reabilitare termică. 

Edilul a anunțat că, după ce au fost deblocate 1.500 de dosare pentru anvelopare termică, în noul program de reabilitare termică din fonduri UE au fost incluse 431 de blocuri, valoarea totală a lucrărilor fiind estimată la suma de 280 milioane euro, din care 200 de milioane lei vor veni de la Bruxelles, iar restul va fi finanțat de administrația locală și din fonduri de la Banca Mondială. 

Potrivit administrației locale, în prima fază vor fi reabilitate 74 de blocuri, cu un total de aproximativ 9.000 de apartamente, restul urmând să intre în execuție anul viitor. Întrebat dacă nu este cam târziu pentru a demara lucrări de reabilitare termică, având în vedere că este ultima lună de toamnă, primarul a precizat că în București vremea permite destul de mult timp să se lucreze în șantier. Oricum, deocamdată, au fost puse schele doar pe 25 de blocuri, iar când vremea va deveni nefavorabilă, vor începe lucrări în subsolul imobilelor.

În cadrul lucrărilor de reabilitare termică, pe lângă înlocuirea fațadei blocurilor și a geamurilor cu termopan, vor fi schimbate rețelele din subsol, se va înlocui iluminatul intern cu becuri LED, iar ADP va reface curțile blocurilor, inclusiv trotuarele de gardă și aleile din proximitatea imobilelor unde au fost executate lucrări. 

Pentru reabilitarea termică a apartamentelor, bucureștenii din Sectorul 6 vor plăti 25% din valoarea lucrărilor, banii fiind achitați inițial de administrația locală și recuperați apoi în termen de 10 ani de la proprietari, cu o perioadă de grație de 5 ani. Persoanele cu dizabilități și cele cu venituri reduse vor plăti doar 3% din total, conform unei decizii a Consiliului Local Sector 6. 

Pentru cele 74 de blocuri incluse în programul de reabilitare termică din fonduri UE, termenul de execuție a lucrărilor este de un an de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor, a explicat Mutu, care a precizat că în medie, pentru fațada unui imobil, sunt necesare 2 luni de lucrări, restul fiind pentru lucrările de la subsol. 

„Oricum nu se poate lucra la mai mult de 74 de blocuri odată. În primul rând, nu se găsește forță de muncă calificată și nici schele nu sunt atâtea”, a motivat primarul Sectorului 6.

Edilul a menționat că pentru alte 357 de blocuri au fost finalizate proiectele tehnice, ele urmând să intre în execuție anul viitor. 

Din 2009 până în prezent, în Sectorul 6 au fost reabilitate termic doar 300 de blocuri. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button