Se pregătește debarcarea lui Nicușor Dan de la PMB înainte de termen. Câte semnături pentru referendum au fost strânse deja

24 aug. 2021
1087 Afișari
Se pregătește debarcarea lui Nicușor Dan de la PMB înainte de termen. Câte semnături pentru referendum au fost strânse deja
A doua rectificare bugetară din 2021 la Primăria Capitalei. Cele mai mari sume merg către sistemul de termoficare, în prag de iarnă, și STB (transport public)

Se pregătește debarcarea lui Nicușor Dan de la PMB înainte de termen, după ce prin București sunt oameni care strâng semnături pentru un referendum de demitere al actualului primar al Capitalei. Acesta este separat de referendumul de demitere al edilului de la sectorul 1, Clotilde Armand, că și acolo se vrea un referendum.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, riscă să fie demis, asta dacă vor fi strânse destule semnături la nivelul Capitalei. La începutul lunii iunie, mica formațiune politică Partidul Puterii Umaniste (PPU), a anunțat demararea unei strângeri de semnături în vederea declanșării referendumului pentru demiterea edilului Bucureștiului. Totuși, chiar dacă au nevoie de cel puțin 450 de mii de semnături, până în data de 22 august au fost centralizate doar vreo 21.000.

PPU i-a pus gând rău lui Nicușor Dan și strânge semnături pentru referendum

La începutul verii, Partidul Puterii Umaniste (PPU), a demarat strângerea de semnături în vederea declanșării unui referendum pentru demiterea edilului general, Nicușor Dan. Recent, au venit cu noi informații cu privire la acțiunea pe care au desfășurat-o, iar în trei luni au reușit să centralizeze vreo 21.000 de semnături, adică vreo 5% cel mult din toate semnăturile necesare doar să deschidă acest demers, pentru ca apoi să aibă loc și referendumul propriu zis. În funcție de acesta Nicușor Dan ar putea să fie sau nu demis.

” RUGĂM BUCUREȘTENII SĂ SE EXPRIME FĂRĂ A MAI ȚINE CONT DE OPȚIUNILE POLITICE”, au urlat practic politicienii de la PPU în comunicat.

În iunie aceștia spuneau că bucureștenii vor semna masiv demersul lor

Cu toate că la începutul lunii iunie PPU avea planuri mari, iar deputata Steluța Cătăniciu spunea că vor merge pe stradă pentru a-i convinge pe bucureșteni cu privire la demersul lor, se pare că lucrurile nu au mers extraodinar, reușind să strângă câteva mii de semnături în fiecare luna, vreo 7.000 daca e să facem o medie. Ținând cont că Bucureștiul are peste 1.8 milioane de locuitori cu drept de vot, situația este complicată.

”Este vorba despre sănătatea bucureștenilor”, spunea atunci deputata, explicând că în mandatul lui Nicușor Dan sănătatea publică este pusă în pericol în București și atrăgând atenția cu privire la nemulțumirile publicului.

Nicușor Dan a câștigat în septembrie anul trecut primul său mandat de Primar General, după ce a depășit-o în voturi pe Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei.

Ce spune Codul Administrativ privind demiterea unui primar prin referendum

OUG nr.57/2019 cu privire la Codul Administrativ are un articol cu privire la demiterea primarilor prin referendum. Astfel, 25% din populația unei localități trebuie să ceară acest lucru. În București, în 2019, erau oficial peste 1.8 milioane de oameni, așa că ar fi nevoie de vreo 450.000 de semnături pentru înfăptuirea acestui lucru.

Art. 162: Încetarea mandatului în urma referendumului

(1)Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.

(2)Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, oraşului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

(3)Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul naşterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărţii de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.

(4)Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localităţile componente ale comunei, oraşului sau municipiului.

Cookies