ESENTIAL

Se pregătesc amenzi serioase. Apartamentele racordate la termoficare, obligate să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la finalul anului

Se pregătesc amenzi serioase în România, după ce o lege importantă a trecut deja de Camera Deputaților și așteaptă să fie promulgată de președintele Iohannis. Astfe, apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare vor fi obligate să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la finalul anului 2021. În caz contrar, amenzile sunt serioase.

Camera Deputaților a adoptat iarăși, în cursul zilei de marți, o nouă lege aenergiei termice, cu o serie de modificări importante.

Schimbările au avut loc în contextul în care președintele Klaus Iohannis a cerut o reexaminare. Una dintre prevederi instituie obligația montării de contoare pentru măsurarea consumului de energie termică în apartamentele din blocurile racordatate de sistemul centralizat până la finalul anului, scrie economica.net.

Legea va merge la promulgare la președintele Iohannis

Astfel, conform noii legi, toate apartamentele din România racordate la sistemul de termoficare sunt obligate ca, până la finalul anului, să aibă instalate repartitoare. În caz contrar se va recurge la amenzi serioase de până la 1.000 de lei. Totuși, pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Iohannis.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit

Practic, până la finalul lui 2021, fiecare apartament din România va fi obligat să dețină un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură. Atunci când acest lucru nu va fi posibil, se vor monta musai repartitoare de costuri.

Apartamentele cu centrale termice nu sunt vizate

Cu toate acestea, noile prevederi se aplică doar în cazul apartamentelor racordate la rețeaua de termificare, nu și celor care au deja montate centralele termice pe gaz, mai ales că sunt întâlnite multe situații în care în același bloc există atât apartamente racordate la rețeaua de termoficare cât și apartamente debranșate deja care au centrale termice.

Se dau amenzi serioase

De asemenea, legea prevede și o serie de amenzi serioase pentru cei care nu montează până la sfârșitul anului instrumentele de măsurare. Sancțiunile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

“Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se mai arată în proiectul de lege.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button