Se-nchid sălile? Deschidem ochii și ieșim pe pajiște. Luminița Petrișor, antrenoarea de pilates din București hotărâtă să nu lase COVID-ul să-i mute afacerea la ATI

27 apr. 2021
518 afișări
Se-nchid sălile? Deschidem ochii și ieșim pe pajiște. Luminița Petrișor, antrenoarea de pilates din București hotărâtă să nu lase COVID-ul să-i mute afacerea la ATI
Luminița Petrișor, Trainer Pilates și co-owner la Atittude Pilates Studio. Photocredit: Sorina Dumitrescu

Pandemia ne-a lovit pe toți, e clar. Pe persoană fizică, pe persoană juridică, individual și-n grup. Pentru antreprenorii și afacerile lor, presiunea e uriașă, pentru unii a fost deja prea mult de dus. Oamenii iubitori de mișcare au fost nevoiți să-și înghețe abonamentele la săli și să-și mute activitatea acasă sau în parcuri. Și, în general, mai degrabă pe cont propriu. Și ne întrebăm cum poate să supraviețuiască o afacere în pandemie. Așadar, am vorbit cu Luminița Petrișor, Trainer Pilates și co-owner la Atittude Pilates Studio din București, despre cum a decis să mute clasele de Pilates afară, dar și care a fost reacția comunității de oameni excelenți creată în jurul studioului, în momentul în care a luat această decizie. B365.ro vă prezintă un interviu cu un om cald, pozitiv și spiritual, pasionat de Pilates de 12 ani, care a decis să ofere mai departe tot ce știe despre sportul pe care îl iubește.

Ce este Pilates, pe înțelesul tuturor?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Pilates este arta mișcării în control fin. Execuțiile Pilates determină contracții în profunzime, lente având la bază controlul muscular și respirația corectă. Pilates te provoacă la execuții în poziții instabile, iar centrarea corpului în timpul efectuării exercițiilor se realizează doar prin corectitudinea fiecărei posturi, care este cu mult mai importantă decât numărul de repetări, vigoarea execuției sau accesoriile folosite.

Exercițiile Pilates au fost create pentru a antrena întregul corp, folosind poziții și mișcări ce corectează postura corpului și îl echilibrează. De exemplu, anumite mișcări generează contracții musculare excentrice și concentrice, stimulând activitatea musculară funcțională, în timp ce alți mușchi stabilizatori sunt folosiți izometric pentru a menține postura corectă și alinierea.

De ce s-a apucat Luminița de Pilates

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: A fost o șansă să ajung în segmentul acesta, după o carieră academică, înainte fiind sportiv de performanță. Viața m-a adus în București, așa că am început sa explorez oportunități. Am ajuns într-unul dintre foarte puținele studiouri de Pilates cu aparate (Reformer, Cadillac) și am avut parte de un mentor excelent care mi-a insuflat pasiunea pentru Pilates. Și pentru că aveam un background teoretic foarte stabil, am înțeles Pilatesul dincolo de mișcare. Mai exact, am perceput la nivel subtil efectele exercițiilor în stilul Pilates. Și nu în ultimul rând, am simțit pe propriul corp aceste transformări. În doar 3 luni de zile corpul meu s-a modificat cu totul. Din acel moment mi-am dorit să dau mai departe, oamenilor cu care lucrez, tot ceea ce am experimentat în plan fizic prin intermediul practicării Pilates.

B365.ro: De cât timp ești antrenor de Pilates?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Să fie în jur de 12 ani…cumva, am pierdut șirul…mă identific mai mult cu evenimentele din viața mea și le distribui în timp ca pe niște pasaje/treceri dintr-o etapă în alta (și mai putin legată de anul în care s-a întâmplat).

Drumul până la Attitude Pilates

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Mi s-a potrivit mănușă pilatesul și pur și simplu nu m-am văzut făcând altceva. Pasiunea a dus la o discuție empirică în primă fază, cu partenera mea, Ema Popa-Radu, care la un moment dat mi-a spus “hai sa facem un studio așa cum ți-l imaginezi”. Nu am știut în ce mă bag, clar!  Dar am avut atâta entuziasm încât…a ieșit acest loc minunat care a format o comunitate de oameni excelenți (clienți și echipă). Mi-am dorit tare mult un loc în care nu doar exercițiul fizic să fie important, ci și energia pe care o ai în timpul practicării. Așa că tonul este unul pozitiv și implică dorința și plăcerea reală de a fi în armonie cu corpul tău, de a-i oferi ceea ce are nevoie la momentul respectiv. Sigur că Pilatesul este și despre formă, dar înainte de asta trece clar prin autocunoaștere, prin interiorizare, prin armonia corporală, prin redescoperirea abilităților fizice naturale, prin rezonanța pe care o redobândești în propriul corp. De aceea l-am și numit Attitude – cred mult în atitudinea cu care te apleci asupra a orice alegi să faci.

Afacerea de dinainte de pandemie vs afacerea din prezent

B365.ro: Poți compara modul în care era afacerea înainte de pandemie și cum este în prezent?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Cu mult înainte de pandemie, lucrurile mergeau pe un făgaș sigur. Eram într-un flow foarte bun pentru toată lumea. O dată cu pandemia, ne-au intrat pe ușă stresul, agitația, suspiciunea, ceea ce a fost inversul atmosferei create în studio până atunci. Acum flow-ul este diferit, dar ne-am recâștigat și redefinit calmul, liniștea și pozitivismul care definesc acest loc. Este musai să spun cât de impresionată am fost de atitudinea (că tot ziceam mai sus) oamenilor care au ales să lucreze alături de noi și în aceste vremuri. Respectiv, au fost aceia pentru care prioritară a fost menținerea tonusului, a stării de sănătate (și argumentele pentru efectele exercițiului fizic sunt arhicunoscute) convinși fiind că un corp sănătos, puternic, rezistă în fața presiunilor fizice de orice natură.

Orele de Pilates afară

B365.ro: S-au închis sălile de fitness, din nou, iar tu ai mutat orele de Pilates afară. Cum ai luat această decizie?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Am luat această decizie din credința fermă că exercițiul fizic/mișcarea aduce bine și echilibru în orice împrejurare, și cu atât mai mult în acest context. Nu am vrut să mă opresc din contribuția pozitivă pe care mișcarea o aduce sistemului imunitar, stării generale de sănătate și psihicului. Cred mult, la nivel personal, că atunci când apare un obstacol te pregătești cat de bine poți că să-l depășești. Doar în acest fel asimilezi, devi mai puternic. În sens invers, ce se poate întâmpla constructiv dacă te ascunzi? Sigur…poți să aștepți să treacă, dar asta te va plasa mereu în acelați loc. Iar ființa umană este evolutivă. Să nu obturăm această posibilitate care face parte din ADN-ul nostru.

B365.ro: Ce părere au avut cursanții tăi? Cum a fost pentru ei că ai venit cu soluția asta?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Pentru cei care pot participa este evident o bucurie. Numărul de doritori este semnificativ mai mic prin comparație cu activitatea din Studio. Și este firesc. Este o ieșire din zona de confort, din Magia Studioului, din rutine, programe, sisteme de exerciții.

Dar dincolo de acest aspect, am o imensă apreciere pentru cei care au ales să fim împreună indiferent de condiții, logistică, echipamente. Și s-a mai creionat o mică comunitate în interiorul celei despre care vorbeam mai sus. Personal, i-aș antrena oriunde și oricând pe acești oameni.

Cum arată o zi de Pilates afară

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Este magnifică. Ajută mult Soarele, cu energia lui. Iar antrenamentele sunt foarte creative, solicitante și variate. Lucrăm pe Motr (un aparat specific Pilates), cu bastoane, benzi și elastice, ne folosim de stadion (sunt ani de cand îmi doream să fac antrenament pe scări și iată! A venit momentul. Și ca un bonus, pentru că nu mai avem presiunea timpului limitat, și pentru că sesiunile sunt în grup, împărtășim informații și experiențe de toate genurile. Pe viitor chiar imi doresc să pastrez o sesiune pe săptămână în aer liber și după ce ne întoarcem în Studio.

B365.ro: Cum crezi că o să arate anul 2021 pentru afacerea ta? Oamenii au nevoie de tot mai multă mișcare

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Afacerea mea iată ca nu depinde doar de clienții noștri, ci și de deciziile pe care le iau autoritățile. Nu știe nimeni câte astfel de decizii vor lua pana la sfârșitul anului. Studioul nostru este un mediu sigur, care respectă toate măsurile de siguranță și igienă. Chiar dacă am avut oameni confirmați cu Covid, nu s-a răspândit la nicio altă persoană.

Anxietatea, depresia și incertitudinea produc efecte pe termen lung (fizic și mental). Și da, oamenii, noi toți, avem nevoie (și) de sport mai ales în această perioadă. Acum, în Studio vin în continuare oamenii care sunt preocupați să-și crească factorul de sănătate. Și vin și oameni noi, cu aceleași preocupări. A nu se înțelege că resping factorii obiectivi pentru care nu poți sau nu vrei să participi. Este o decizie pe care fiecare o ia la nivel personal, pe care și-o asumă și cu care trăiește. Și dacă acest lucru le face bine, ma bucură peste măsură.

Luminița: „Am ales să devin cât mai puternică sub toate aspectele”

B365.ro: Ce faci când e cel mai greu? Care e mecanismul tau de adaptare la o criza? Și întreb asta fix în context pandemic

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Mi-am dezvoltat, în timp, o abilitate extraordinară de a nu fi reacție, abilitate de care am beneficiat acum mai mult ca oricând. Adică răspunsul meu (la orice) este mereu determinat de ceea ce simt și cred și mai puțin de factorii externi.

Încerc să caut soluții în permanență și să îmi păstrez vie gândirea critică și discernământul. Iau în calcul toate scenariile posibile pe care mi le pot închipui și apoi îmi fac un plan în funcție de fiecare scenariu și în funcție de informațiile disponibile. Am o mare capacitate de a mă adapta și de a izola acea particulă pozitivă din orice și mai apoi de a construi pe ea.

În context pandemic, am ales să devin cât mai puternică sub toate aspectele. Să-mi cresc vibrația și să-mi direcționez pozitiv energia. Metafora din povestioara cu pasărea Colibri reprezintă unul dintre principiile care îmi ghidează toate acțiunile. (este o poveste amerindiană în care izbucnește un incendiu devastator într-o pădure. Toate animalele fug din pădure, mai puțin o pasăre Colibri care tot zboară la un râu să aducă apa în ciocul ei, apă ce o aruncă peste foc. Un tigru asista la zădărnicia demersului păsării și o întreabă dacă chiar crede că poate să stingă focul cu mica cantitate de apă purtată de ciocul ei. Pasărea colibri îi răspunde „eu îmi fac partea mea…”).

Și-un pic despre București

B365.ro: Îmi poți spune 3 lucruri pe care le iubești la București și la bucureșteni?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Asta este o întrebare foarte buna. Bucureștiul îmi place pentru că:

  1. Este un oraș care nu aparține numai Bucureștenilor. Este un oraș format din toate celelalte orașe mari și mici, sate și comune și în ultimii ani, din foarte mulți străini care au ales să își trăiască viața aici. Și cred că asta îl face un oraș nu doar divers, ci și bogat cultural și social.
  2. Bucureștiul îți dă multe oportunități pe care dacă știi să le explorezi, îți îmbogățesc viața.
  3. Este un oraș al contrastelor. Găsești câte un pic (sau mai mult) din orice. Oamenii care trăiesc in București, în marea lor majoritate, sunt oameni frumoși.

B365.ro: Îmi poți spune 3 lucruri pe care le-ai îmbunătăți la București?

Luminița, co-owner Atittude Pilates Studio: Doar 3 :)?

  1. Infrastructura – suntem una dintre putinele capitale care nu are, de exemplu, o piață centrală exclusiv pietonală.
  2. Poluarea – este îngrozitor nivelul de poluare din acest oraș, iar ignoranța autorităților și a populației (în marea ei majoritate) în acest sens, mă dezarmează pur și simplu.
  3. Este o curățenie/igienă aparentă din punctul meu de vedere. Zonele verzi, parcurile ar merita să devină atât de atrăgătoare încât să-ți dorești să petreci întreaga zi afară.

P.S.: 🙂 Activitatea Luminiței Petrișor o puteți vedea pe pagina ei de Instagram, AICI. Iar dacă sunteți curioși și vreți să aflați mai multe despre Atittude Pilates Studio, găsiți AICI.

Cookies