LA MINE-N CARTIER

Se schimbă din nou sistemul de asigurare a locuinţelor

Proprietarii care au locuinţe mai scumpe de 20.000 de euro sunt nevoiţi, începând cu 1 septembrie 2012, să îşi încheie o poliţă obligatorie de 20.000 de euro plus una facultativă pentru diferenţa până la valoarea imobilului, a decis PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). 

Astfel, proprietarul unui apartament în valoare de 100.000 de euro, din Bucureşti de exemplu, trebuie să încheie o poliță obligatorie pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală, la un preț de 20 de euro, pentru o sumă asigurată de 20.000 de euro. Diferența dintre cei 20.000 de euro, acoperiți prin PAID, și valoarea de piață, de 100.000 de euro, poate fi acoperită printr-o altă poliță, de tip facultativ, fie tot pentru cele trei riscuri, fie pentru o gamă extinsă de riscuri.

La nici o săptămână de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, instituţia a revenit cu precizarea că va fi schimbat din nou sistemul.

„PAID va implementa, în perioada următoare, un sistem care va simplifica procedura pentru proprietarii care doresc să își asigure locuințele peste sumele minime prevăzute în legislația în vigoare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să nu mai fie nevoie de încheierea a două polițe – obligatorie și facultativă -, și să implementăm un sistem care să permită acoperirea riscurilor obligatorii și a celor suplimentare pe o singură poliță de asigurare”, a precizat Aurelia Cristea, directorul general al PAID. 

Proprietarii care nu dețin, în prezent, niciun fel de asigurare pentru locuințe riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei de către primării. Până în prezent însă nu au fost aplicate astfel de sancţiuni, cel puţin în Bucureşti. 

Polița de asigurare obligatorie a locuinței poate fi încheiată doar de societățile de asigurare de mai jos: ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări şi Uniqa Asigurări. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button