ARHIVA B365

Se modifică Codul Penal: sancţiuni mai dure pentru ultraj

La începutul lunii august 2015, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un proiect de modificare a Codului Penal prin care propune sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor. Astfel, la data de 5 august 2015, la iniţiativa ministrului afacerilor interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a fost elaborat un proiect de modificare a Articolului 257 – Ultrajul şi a Articolului 279 – Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului.

Potrivit inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu
exercitarea acestor atribuţii, urmează a se sancţiona cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi.

Totodată, proiectul de modificare include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

La aceeaşi dată, proiectul iniţiat de M.A.I. a fost înaintat Ministerului Justiţiei, având în vedere competențele acestuia în domeniul reglementării cadrului normativ al sistemului judiciar şi al înfăptuirii justiţiei ca serviciu public.

Inițiativa preşedintelui UNPR, vicepremier pentru securitate națională și ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea, de înăsprire a sancţiunilor pentru faptele de ultraj, are ca scop întărirea autorităţii celor care reprezintă statul român şi ale căror atribuţii de serviciu sunt exercitate în domeniul prevenirii faptelor antisociale şi aplicării legii.

Discuţiile cu partidele politice parlamentare vor începe în aceste zile astfel încât această iniţiativă legislativă să fie adoptată în noua sesiune parlamentară din această toamnă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button