Se întoarce canicula în București, dar n-o să fierbem singuri. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

11 iul. 2022
881 Afișari
Se întoarce canicula în București, dar n-o să fierbem singuri. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni
Se întoarce canicula în București, dar n-o să fierbem singuri. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Sursa foto: Agerpres

ANM: canicula se întoarce atât în București, cât și-n restul regiunilor din țară. Vreme călduroasă și ploi puține în intervalul 11-24 iulie, potrivit informațiilor transmise de meteorologi.

Canicula se întoarce în București și-n țară

După mai multe zile răcoroase, meteorologii transmit că vremea se va încălzi semnificativ în țară, începând cu data de 14 iulie. În unele zone, temperaturile maxime vor ajunge până la 34 de grade Celsius, inclusiv în București. Căldura va persista la nivelul întregii țări, iar ploile vor fi de scurtă durată și slabe cantitativ, potrivit informațiilor oficiale transmise de ANM.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza pentru intervalul 11-24 iulie:

Banat

Intervalul va debuta în timpul zilei cu temperaturi apropiate de cele climatologic specifice, respectiv 25-29 de grade Celsius, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-13 grade Celsius, în medie). Începând cu data de 14 iulie însă, vremea se va încălzi semnificativ, devenind călduroasă (temperaturile maxime vor fi de 31-34 de grade Celsius şi minimele de 15-19 grade Celsius, mediat regional). În perioada 18-22 iulie valul de căldură se va intensifica, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni. Doar la începutul intervalului și în jurul datei de 16 iulie vor apărea ploi de scurtă durată, pe spaţii mici.

Crișana

Vremea va fi răcoroasă în primele zile ale intervalului, când se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 22-25 de grade Celsius şi temperaturi minime de 9-14 grade Celsius. După data de 14 iulie, temperaturile vor fi în creştere semnificativă și vor caracteriza o vreme predominant călduroasă. Valorile mediate regional vor fi de 30-34 de grade Celsius în orele după-amiezilor şi 14-18 grade Celsius noaptea. Valul de căldură, cu temperaturi caniculare și disconfort termic se va intensifica în perioada 18-22 iulie.

Toată perioada va fi caracterizată de deficit pluviometric: sunt așteptate doar ploi de scurtă durată, slabe cantitativ şi cu caracter local în primele zile.

Transilvania

Vreme răcoroasă în primele zile ale intervalului, cu valori maxime de 20-23 de grade Celsius şi valori minime de 8-13 grade Celsius, mediat regional. Începând cu data de 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, va predomina vremea caldă, chiar călduroasă în unele zile în jumătatea de vest a regiunii. În medie, temperaturile din timpul zilei se vor încadra întrea 27-32 de grade Celsius şi cele nocturne între 12-16 grade Celsius. Meteorologii transmit că, în perioada 19 – 22 iulie, valul de căldură se va intensifica și se va extinde, iar acest lucru va duce la temperaturi caniculare şi disconfort accentuat (local).

Deşi în primele zile ale intervalului va ploua pe alocuri, dar regimul pluviometric se va menține deficitar.

Căldură și ploi puține

Maramureș

Vreme răcoroasă în primele zile, cu valori maxime de 19-23 de grade Celsius şi minime de 9-12 grade Celsius. Începând de joi, 14 iulie, temperaturile vor creşte semnificativ şi, cu mici oscilaţii, vremea călduroasă va predomina, mai ales la câmpie, cu temperaturi de 27-32 de grade Celsius în orele
după-amiezilor şi temperaturi de 12-16 grade Celsius pe timpul nopţilor, mediat regional. În perioada 18 – 22 iulie, ANM a estimat un val de căldură persistent, în intensificare, cu caniculă şi disconfort accentuat în mare parte a regiunii.

Ploi locale, de scurtă durată, vor fi la începutul intervalului, dar regimul pluviometric al perioadei de referinţă va fi deficitar.

Moldova

Vremea va fi răcoroasă în nordul regiunii, în primele zile ale intervalului. În rest, se vor înregistra valori apropiate de normele perioadei (temperaturi maxime de 21-27 de grade Celsius şi temperaturi minime de 10-14 grade Celsius). Vremea călduroasă va predomina, din data de 14 iulie, în majoritatea zilelor, cu temperaturi la amiază de 30-34 de grade Celsius şi valori nocturne de 13-18 grade Celsius (posibil cu o uşoară răcorire în jumătatea de nord a regiunii în data de 16 iulie). Mai apoi, valul de căldură se va intensifica și va persista între 19 şi 22 iulie.

Regimul pluviometric deficitar şi în aceste două săptămâni: ploi slabe pe suprafeţele restrânse din nordul şi vestul regiunii, în prima parte a intervalului, potrivit ANM.

Dobrogea

Vreme relativ răcoroasă în primele zile ale intervalului, în zona costieră (cu 23-26 de grade Celsius ziua) şi vreme normală pentru această perioadă în vestul regiunii, unde vor fi 26-29 de grade Celsius; temperaturile minime ale acestui interval vor fi de 15-19 grade Celsius. După data de 14 iulie, vremea va deveni călduroasă în partea continentală (maximele vor fi de 31-34 grade Celsius) în timp ce litoralul va avea un regim termic agreabil, cu 28-29 de grade Celsius după-amiaza. În perioada 19 – 23 iulie: regim termic canicular şi disconfort ridicat în mare parte a regiunii şi temperaturi de 30-33 de grade Celsius la malul mării.

În după-amiezile primelor zile, pe alocuri, vor apărea ploi de scurtă durată, dar deficitul pluviometric va caracteriza întregul interval de prognoză.

Muntenia

Intervalul debutează cu temperaturi agreabile, cu valori în medie de 25-29 de grade Celsius, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-15 grade Celsius). Vremea va deveni călduroasă începând cu 14 iulie (temperaturile maxime vor fi, în general, de 30-34 de grade Celsius şi temperaturile minime vor fi de 14-18 grade Celsius). Valul de căldură se va intensifica și disconfortul termic va fi accentuat în perioada 18- 22 iulie.

Regimul pluviometric se menține deficitar pe tot parcursul intervalului: se vor înregistra ploi de scurtă durată, slabe cantitativ, doar pe spaţii mici la începutul perioadei şi în jurul datei de 16 iulie.

Oltenia

Perioada va debuta cu un regim termic diurn agreabil, cu temperaturi de 25-28 de grade Celsius, iar nopţile vor fi relativ răcoroase (9-14 grade Celsius). Începând de joi, 14 iulie, vremea se va încălzi
semnificativ, devenind călduroasă (valori maxime de 30-34 de grade Celsius şi minime de 14-18 grade Celsius), iar între 18 şi 22 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic.

Deficitul pluviometric va fi accentuat: sunt așteptate doar ploi de scurtă durată şi pe spaţii restrânse în jurul datei de 16 iulie.

La munte

Vreme răcoroasă în primele zile ale intervalului, cu valori maxime de 15-19 grade Celsius şi valori minime de 5-10 grade Celsus, cu temperaturi mult mai scăzute la altitudini de peste 1.500 m. Din data de 14 iulie, valorile vor creşte semnificativ, vremea devenind deosebit de caldă, mai ales între
19 şi 22 iulie, când media maximelor –mai ales la altitudini mai joase – va de fi 24-26 grade Celsius, iar
a minimelor de 10-15 grade Celsius.

Averse locale vor apărea în prima săptămână, în orele după-amiezilor, dar cantităţile de apă vor fi deficitare pe parcursul celor două săptămâni.

Cookies