Se îngroașă gluma după greva spontană de la Metrorex. Acuzații de terorism la DIICOT pentru angajații blocați la metrou

26 mart. 2021
408 afișări
Se îngroașă gluma după greva spontană de la Metrorex. Acuzații de terorism la DIICOT pentru angajații blocați la metrou

Scandalul de la metrou, care a plecat dintr-o răfuială a ministrului Transporturilor cu sindicaliștii de la Metrorex conduși de Rădoi, nu antrenorul ci fostul deputat PSD, pare să se complice de la o oră la alta. În prezent DIICOT are pe masă o plângere de terorism de la Metrorex, în timp ce Poliția are de lucru cu o anchetă coordonată de Parchetul Sectorului 4 și vizează o eventuală încălcare a legii dialogului social.

Metrorex a făcut o plângere la DIICOT pentru terorism în cazul angajaților blocați la metrou. Instituțiile statului încearcă să găsească vinovații pentru greva spontană de la metrou de vineri dimineața. Mai mult, Minmstrul Transporturilor a depus o plângere la DNA.

Două anchete penale după scandalul de la metrou

Două anchete penale în cazul atacului dat asupra metroului de sindicaliștii conduși de Ion Rădoi, fost deputat PSD. Una dintre ele vizează o sesizare făcută de Metrorex, trimisă inițial la Poliție și declinată către DIICOT pentru infracțiuni cuprinse în legea de combatere a terorismului.

A doua anchetă este coordonată de Parchetul sectorului 4 și vizează o eventuală încălcare a legii dialogului social.

Ce spunea legea

Conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală.

Polițiștii au primit, vineri, o sesizare din partea Metrorex, privind prevenirea și combaterea terorismului, care a fost înaintată, de urgență, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), informează Poliția Română. Ministrul Transporturilor a depus plângere la DNA împotriva celor care au blocat metroul.

Anunțul Poliției Române privind situația de la Metrorex

Poliția Română a transmis că vineri a fost primită o sesizare din partea Metrorex, privind încălcarea art. 1 din Legea nr. 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului. Sesizarea a fost înaintată, de urgență, DIICOT. „Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, a declanșat cercetări, conform art.218 alin(4)din Legea nr. 62 din 2011 a dialogului social: declararea grevei de către organizatori cu încălcarea prevederilor art. 205 constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, respectiv neasigurarea serviciilor de transport, la cel puțin o treime din activitatea normală”, arată Poliția Română, potrivit Mediafax.

Amenzi de 125.000 de lei pentru protestatarii de la metrou

De asemenea, Jandarmeria Capitalei a aplicat, până la această oră, 23 de sancțiuni în valoare de 125.000 de lei.

Sindicaliștii de la metrou le răspund autorităților: „Nu mai mințiți! NU spațiile comerciale sunt motivul revoltei”
Reacţia ministrului Cătălin Drulă la protestul de la Metrou: „O mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii”

Amenzile au fost date pentru nerespectarea măsurilor prvind organizarea de adunări publice în spații închise, așa cum este prevăzut în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru desfășurarea protestului fără autorizare, faptă prevăzută de Legea nr. 60/1991 și pentru nerespectarea măsurilor sanitare, cum este prevăzut tot în Legea nr. 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Poliția a dispus măsuri pentru fluența traficului, pentru a ajuta pe toată lumea să ajungă acolo unde este nevoie. Verificările în acest caz continuă.

Drulă a depus plângere la DNA după scandalul de la Metrorex

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a depus plângere la DNA împotriva celor care au blocat metroul. Drulă anunță că a depus plângerea penală împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean pentru zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite, șantaj și infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate.

„Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare. Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției. Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului. Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, anunță Cătălin Drulă.

Bucureştiul a fost paralizat de greva de la Metrou. Peste 250.000 de călători au rămas dimineaţă fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să facă un protest spontan.

Cookies