Se împute treaba în Sectorul 1! Garda de Mediu amenință pe toată lumea cu amenzi! Clotilde a promis că face curat, însă deocamdată doar pe Facebook

15 dec. 2020
159 Afișari
Se împute treaba în Sectorul 1! Garda de Mediu amenință pe toată lumea cu amenzi! Clotilde a promis că face curat, însă deocamdată doar pe Facebook

Situația pare să se complice în Sectorul 1 din cauza gunoaielor. Cu toate că edilul Clotilde Armand a anunțat că începând de luni are în vedere o acțiune în forță de curățare a sectorului cu angajații ADP, strângerea gunoaielor întârzie să înceapă, iar munții de deșeuri par să schimbe cu adevărat relieful celui mai bogat sector din București.

Sectorul 1, cel mai bogat din Capitală, acolo unde găsim sediul Guvernului și cele mai mari bulevarde, a ajuns să arate deplorabil. Scandalul gunoaielor pare să se prelungească, iar cei care suferă cu adevărat sunt locuitorii sectorului care, în prag de sărbătoare, sunt nevoiți să se plimbe printre gunoaie.

Amenințări de la operatorul de salubritate, amenzi de la Garda de Mediu

Operatorul de salubritate amenință că mai prestează unele servicii doar până la Crăciun, iar din cauza facturilor neachitate urmează să se oprească . Garda de Mediu spune că va sancţiona ambele instituţii, dar amenzile nu garantează că oamenii vor trăi în cartiere curate.

Între timp, comisarii de mediu au început să facă verificări în Sectorul 1.

Reprezentanții Gărzii de Mediu spun că vor efectua controale până miercuri. În primul rând, vor amenda operatorul de salubritate pentru că nu a ridicat deșeurile. În al doilea rând, vor sancționa și Primăria Sectorului 1, pentru că nu are acest drept.

„Primăria Sectorului 1 riscă sancțiuni în cuantum de 200 de mii de lei pentru neasigurarea unui mediu curat (…) respectiv operatorul de salubritate, pentru neasigurarea continuității. Din punct de vedere cantitativ și calitativ al serviciului public de salubritate, riscă o sancțiune de 50 de mii de lei”, a transmis Andrei Corlan, reprezentant al Gărzii Naționale de Mediu.

Scandalos este faptul că doar operatorii de salubritate care au contracte încheiate cu primăriile au dreptul să gestioneze colectarea gunoaielor.

Primarul promite că va fi curat de sărbători, dar refuză să plătească

În centrul Bucureştiului, pe bulevardul Magheru, la Romană, s-a ridicat un munte de gunoaie cu inscripţia „VOTURI”.

Clotilde Armand refuză însă să plătească facturile firmei de salubrizare şi anunţă o acţiune a muncitorilor ADP, încă de duminică.

„Am folosit forțele noastre proprii pentru a rezolva în mod tranzitoriu situația, până găsim un alt salubrist, care ne va ajuta mai intens. Am găsit niște facturi pe care putem să le plătim, niște facturi de gunoi menajer. Le-am dat la plată. Facturile celelalte nu pot să le plătesc, pentru că nu sunt corecte. De exemplu, avem niște mașini de măturat mecanizat, care au o lățime de 2 metri 50 de acțiune, care se duc o singură dată pe stradă și ei ne facturează ca și cum s-ar fi dus de 2 ori cu 5 metri de carosabil. Nu vom petrece sărbătorile de final de an cu gunoi, asta e o promisiune a mea”, a declarat Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Banii nu au ajuns însă la gunioeri

În schimb, operatorul de salubritate spune că suma anunţată de Clotilde Armand încă nu a ajuns în conturile societăţii, transmite digi24.ro.

„În afară de comunicarea de pe Facebook, eu ca director nu am informații că s-ar fi făcut o asemenea plată. Toate situațiile înaintate cuprind corect cantitățile de servicii prestate, inclusiv cantitățile pe care nu am putut să le trecem acolo, chiar milioane de metri pătrați. Noi am asigurat continuitatea serviciului, am ridicat toate deșeurile în zilele de colectare. Vom presta atât timp cât vom avea bani. Serăm să ajungem în ziua de Crăciun, depinde cât și când va ninge”, spune Sorin Velicu, directorul firmei de salubrizare.

Nicușor Dan, discuție cu primarii de sector pe tema deșeurilor

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a convocat, luni, o primă întâlnire online cu toţi cei şase primari de sectoare, pentru a analiza împreună o serie de probleme urgente, între care gestionarea deșeurilor.

„Am avut azi o întâlnire online cu toți cei 6 primari de sector din Capitală, pentru a discuta despre coordonarea dintre noi în rezolvarea problemelor bucureștenilor. Alegerile s-au încheiat, avem înainte trei ani și jumătate fără niciun scrutin, deci singura noastră preocupare trebuie să fie buna administrație. Am spus că-mi doresc o relație funcțională cu toți primarii de sector, indiferent de apartenența politică. Sunt interesat de soluții, nu de conflicte. Concret, am vorbit azi despre măsurile pentru protejarea bucureștenilor de COVID-19, despre o abordare unitară în chestiunea salubrității, despre stimularea investițiilor și politicile fiscale locale și despre mai multe subiecte sociale (inclusiv subiectul burselor școlare în București). Am convenit să discutăm periodic între noi pe teme de administrație locală, iar după formarea noului guvern să solicităm împreună o întâlnire cu noul premier pentru o abordare largă a temelor prioritare ale Capitalei”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Cookies