Se golesc rafturile de ulei. După isteria de la benzinării, românii se îngrămădesc la magazine să cumpere ulei alimentar de frica unei crize

12 mart. 2022
890 Afișari
Se golesc rafturile de ulei. După isteria de la benzinării, românii se îngrămădesc la magazine să cumpere ulei alimentar de frica unei crize
Se golesc rafturile de ulei. După isteria de la benzinării, românii se îngrămădesc la magazine să cumpere ulei alimentar de frica unei crize.

După ce în zilele trecute românii s-au înghesuit la benzinării să facă plinul de frica scumpirii benzinei, acum a venit rândul ca oamenii să formeze cozi interminabile la supermarketuri pentru a cumpăra ulei de floarea soarelui, tot speriați de o posibilă creștere a prețurilor dar și de o eventuală „criză a uleiului”, deoarece războiul din Ucraina afectează exportul și distribuirea uleiului de floarea-soarelui, Ucraina fiind cel mai mare producător de ulei de acest fel de pe Glob.

Supermarketurile au fost luate cu asalt vineri seară de români, speriați de informațiile și zvonurile citite pe internet și pe rețelele de socializare, conform cărora țara noastră ar urma să se confrunte cu o criză a uleiului alimentar, care va duce la golirea stocurilor și la creșterea prețurilor. În loc să aștepte un răspuns oficial din partea autorităților, mai mulți cetățeni s-au grăbit spre supermarketuri pentru a cumpăra baxuri întregi de ulei de floarea soarelui, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

r/Romania - Societatea românească nu a învățat nimic de miercuri până azi.

Acest fenomen este extrem de asemănător cu cel care s-a petrecut mai devreme în această săptămână, când creșterea prețurilor la o singură benzinărie din Bihor a stârnit un val de panică în toată țara, lumea înghesuindu-se la pompe pentru a face plinul la mașini, dar și pentru a umple fel de fel de recipiente: de la canistre, la rezervoare și până la pungi de plastic cu benzină.

Panica uleiului de gătit cuprinde românii. Autoritățile anunță că stocurile sunt suficiente

Ca răspuns a cozilor de vineri seară de la mai multe magazine, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a transmis faptul că țara noastră are stocuri de ulei până la noua recoltă, astfel că orice dezechilibru va fi evitat. Totuși, specialiștii monitorizează în fiecare zi evoluția stocurilor.

„Am văzut că s-a iscat iarăşi o mare isterie legată de faptul că România nu va mai avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă, că nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibre. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea ce le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale.”, a declarat ministrul Agriculturii.

Românii sunt sfătuiți să cumpere doar cantitatea necesară pentru consumul propriu

Totodată, Adrian Chesnoiu a transmis că nu este necesar ca românii să cumpere mai mult ulei decât cel pentru consumul necesar.

„Le transmit încă o dată românilor pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să nu înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei, mai mult decât le este necesar. Dacă au văzut că în anumite magazine afişe sau anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau vânzarea de ulei la maxim trei baxuri a fost făcut tocmai în încercarea de a le transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze pe acest subiect şi să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei”, a adăugat oficialul.

Un semnal de alarmă a fost tras la nivelul întregului continent cu privire la faptul că războiul ar putea afecta producția de ulei, din cauza lipsei de materie primă. Ucraina este liderul exporturilor, circa 40% din cantitatea de floarea-soarelui care este utilizată provenind din această țară.

Cookies