Se fac angajări în domeniul construcțiilor. Iată ce salarii oferă firmele din România. Tot mai mulți muncitori pleacă din țară, iar în acest moment 100.000 de angajați lipsesc din domeniu.
Se fac angajări în domeniul construcțiilor. Iată ce salarii oferă firmele din România. Angajatorii din țară caută personal, dar nu mulți oameni sunt dispuși să se angajeze în acest domeniu.
Firmele de construcții din țară nu mai reușesc să găsească muncitori și personal calificat. Astfel, încearcă să-i atragă pe oameni cu salarii atractive și facilități.
Directorul economic al unui grup pentru firme de construcții declară că le oferă angajaților condiții de cazare, transport, dar și bonuri de masă. Ramona Trancă spune că 3.000 de lei este salariul minim la nivel național în domeniul construcțiilor, potrivit Digi24.
În cadrul unei firme din Oradea, un muncitor în construcții poate veni acasă cu 8.000 de lei pe lună. Un inginer constructor poate câștiga și 3.000 de euro, în funcție de proiect.
Această lipsă de personal este una acută. Efectele se vor resimți, din păcate, în primăvara anului viitor. În acel moment prețurile lucrărilor vor începe să crească din nou, spune Marius Dejescu, director general grup firme de construcții, conform sursei citate.
Din momentul în care au început salariile să crească, unii dintre românii care au lucrat în străinătate au decis să se întoarcă în țară. Avem cazul lui Zsolt care a lucrat o perioadă în Ungaria, dar a revenit în România de câțiva ani.
Belenyesi Zsolt, șef de echipă, spune că s-a întors în țară datorită salariilor care au crescut, dar recunoaște că și departe de familie este greu.
Specialiștii sunt de părere că o soluție pentru a putea duce la sfârșit proiectele din PNRR este atragerea cetățenilor români înapoi acasă.
O altă soluție potrivită este aducerea de angajați de pe piețele din Asia. O fabrică de îmbrăcat volane din Oradea a adus deja zeci de angajați din Sri Lanka și din India. Angajaților li se oferă cazare, masă și un salariu mai mare decât au ei acasă (chiar de 2-3 ori).
Amintim că PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar trebui aprobat la sfârșitul lunii septembrie.