Știri București

Se extinde metroul din București. Mai multe magistrale vor ajunge în patru zone din județul Ilfov

Rețeaua de metrou din București se va extinde în următorii ani în județul Ilfov. Cel puțin acesta este planul, însă vom mai avea de așteptat. Totuși, în deceniul viitor am putea ajunge în Otopeni, Jilava sau Comuna Berceni cu metrou. Practic, metroul Capitalei va ajunge și în județul Ilfov.

Se extinde metroul de București și în județul Ilfov, asta începând cu anul 2030. Pentru moment, întreg proiectul se află în fază de planuri, însă totul este stabilit deja  în PNRR. Rămâne de văzut dacă vom avea un Guvern care să pună în plan toate proiectele cu bani europeni care oricum trebuie realizate etapizat. Se dau 29 de miliarde de euro, însă totul se face doar prin atingerea unor obiective.

Specialiștii din transporturi au stabilit deja zonele cheie unde este nevoie de metrou pentru a prelungi rețeaua din Capitală și în județul Ilfov. Patru lunii de metrou se vor extinde în următorii ani. Deja în doi ani de zile vom avea o stație nouă pe Magistrala M2, în Berceni, numită Tudor Arghezi. Aceasta se află deja în construcție.

”Există o strategie la Ilfov să extindem metroul către centură, dincolo, pentru intermodalitate cu trenul. Pentru a stopa numărul de mașini să intre în București. Vor fi 3-4 ani de execuție pentru fiecare tronson”, a explicat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în MT.

Patru linii unde metroul se vor prelungi în următorii ani

Știrile Pro TV spun că că în prezent există planuri pentru patru linii subterane în Capitală și în jurul orașului. Totuși, multe dintre ele sunt doar în proces de licitație sau de atribuire.

Însă este un lucru bun că se dorește prelungirea rețelei de metrou către comunele din apropierea Bucureștiului, pentru că foarte multe persoane s-au mutat în zonele respective, iar cartierele rezidențiale apar de la an la an.

Sunt planuri pentru stații de metrou în comunele Jilava și Berceni, alturi de Otopeni și Pantelimon. Din păcate mai avem de așteptat, iar până în 2030 aceste idei vor fi doar planuri. Apoi urmează proiectarea, care ar putea dura de asemenea câțiva ani.

Linia M6: Gara de Nord – Otopeni
Linia M5: Eroilor – Piața Iancului (O linie de metrou care va trece prin centrul orașului)
Linia M4: Gara Progresul, JIlava
Linia M2: Berceni – Comuna Berceni

Ce linii de metrou sunt vizate

În primul rând, este vorba de linia M6, de la Gara de Nord spre Otopeni, metroul spre Aeroportul Henri Coandă, ce ar putea ajunge până la  noul terminal ce urmează să fie construit acolo. De asemenea, se va prelungi și linia de metrou M5, Eroilor – Drumul Taberei, care se va extinde inițial până în zona Iancului, și apoi spre Paneteîn Pantelimon.

De asemenea, Linia M4, care pleacă de la Gara de Nord, ar urma să lege Capitala de Gara Progresul din comuna Jilava. În același timp, linia M2 se va extinde din cartierul Berceni, peste centură, până în comuna Berceni din județul Ilfov.

Până acum, cea mai avansată din punct de vedere tehnic este linia M6, pentru care a fost lansată deja o licitație, însă până la jumătatea traseului, până la Aeroportul Băneasa. Restul este prin într-un memorandum de guvern.

Pentru prelungirea liniei M5, Ministerul Transporturilor a semnat deocamdată un contract de proiectare, primul pas. Doar proiectarea va costa 18 milioane de euro și ar urma să fie gata în 2025. Ministerul speră să reușească în doar 2 ani. Abia după asta se va face licitația de execuție.

Proiect îndrăzneț pentru linia M4

Proiectul pentru linia M4 a fost până acum doar avizat cu privire la documentația de urbanism și este unul extrem de îndrăzneț. Astfel, noua linie ar urma să traverseze sectoarele 1, 4 și 5 pentru a ajunge în comuna Jilava. Mai mult, proiectul va avea în dotare și o stație Park&Ride cu 180 de locuri, conectată la STB și CFR. Planurile sunt mari și ar putea fi finanțați prin banii europeni din PNRR. Inedit mai este faptul că metroul din Jilava ar urma să fie dotat cu porți automatizate, care se deschid doar când vagonul de metrou va ajunge în stație. Recent, Metrorex și Primăria Sectorului 4, alături de Ministerul Transporturilor au semnat un acord pentru inițierea proiectului privind prelungirea liniei de metrou până în comuna Berceni, însă nu există în acest moment un studiu de fezabilitate.

Cam așa ar urma să arate noua stație de metrou din comuna Jilava, însă asta cel mai probabil în deceniul viitor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button