Se divorțează mult în București, unde 1 din 10 mariaje a sucombat. Și asta în condiții de puține căsătorii: doar jumătate dintre români au fost miri sau mirese

03 feb. 2023
490 Afișari
Se divorțează mult în București, unde 1 din 10 mariaje a sucombat. Și asta în condiții de puține căsătorii: doar jumătate dintre români au fost miri sau mirese
Se divorțează mult în București, unde 1 din 10 mariaje au sucombat. Și asta în condiții de puține căsătorii: doar jumătate dintre români au fost miri sau mirese. Sursa foto: Pexels

Se divorțează mult în București și azi, deși a trecut pandemia, când s-a divorțat extraordinar de mult la noi în oraș, cel mai mult din țară. Bine, e posibil ca inclusiv situația din pandemie, când s-a ajuns dramatic la „Gata, până aici, s-a terminat, nu se mai poate” să influențeze această realitate pe care ne-o înfățișează azi Institutul Național de Statistică, după prelucrarea datelor de la recensământ.

Deci, în București, 15% dintre cuplurile cu acte în regulă s-au dus pe apa Sâmbetei.  Adică mai mult de 1 din 10 mariaje!

Și, peste această realitate a divorțurilor, vine cea a căsătoriilor: nunțile nu mai sunt ce-au fost. INS ne spune că doar jumătate dintre români sunt căsătoriți.

Cele mai multe cupluri care divorțează sunt din București

Într-un interviu acordat pentru Digi 24, o doamnă de 52 de ani transmite că a fost trecută deja printr-un divorț. Prima dată s-a căsătorit de tânără, la vârsta de 18 ani. Căsnicia nu a ținut mult și aceasta a hotărât să-și refacă viața. A doua căsnicie a durat peste 20 de ani.

Aceasta declară că fostul soț s-a concentrat foarte mult pe carieră:

Fostul meu soț a acordat foarte multă atenție propriei lui cariere. Cred că un divorț este ca o intervenție chirurgicală, lasă cicatrici. Ca să ieși din ele ai nevoie de specialiști.

De ce divorțează oamenii

Tot statistica ne spune că, dacă e să tragem linie, motivele de divorț arată cam așa:

Femeile le reproşează partenerilor infidelitatea, alcoolismul, violenţa şi „alte motive”.  Și bărbații au acuzații asemănătoare, doar că nu le exprimă direct.

Prin anii 90,  aveam un divorţ la fiecare 6 căsătorii oficiate. Acum, se înregistrează un divorţ la 4 căsătorii – iar căsătoriile, am stabilit deja, sunt mult mai puține.

În București, un alt motiv de divorț invocat des e cariera. Reproșul ar suna cam așa: „Dragă, jobul tău contează mai mult decât contez eu, ești însurat cu cariera/măritată cu biroul, adio!”

La întrebarea „de ce trăiți așa, fără acte, fără nuntă?”, un răspuns important e „Costă prea mult!”

Divorțul în București, în cifre

Datele recensământului arată că, în București, rata divorțurilor este de 44%, ajungând ca mai mult de un cuplu din 10 ajunge să semneze actele de divorț. Situații asemănătoare se află și în județele Cluj sau Timiș.

Antonio Amuza, un sociolog român, spune că familia ajunge să însemne mai puțin pentru români, aceștia concentrându-se mai mult pe viața profesională și pe carieră, mai ales în mediul urban

Un terapeut de cuplu, Constantin Cornea, spune că în ultimii 10 ani, în mediul urban, divorțul apare repede, după p perioadă de  1-3 ani într-o căsnicie. O cauză a ar fi rețelele de socializare și aplicațiile de dating, care ar crea falsa impresie că ne putem găsi un partener mai pe gustul nostru oricând.

Această dinamică a cuplului are efect și asupra natalității din România, unde se nasc din ce în ce mai puțini copii.

În anul 1990, primul an după Revoluție, la nivel național s-au născut 315.000 de copii. Natalitatea a scăzut considerabil, în prezent înregistrându-se cel mai mic nivel din ultimii 134 de ani. În anul 2022, s-au născut aproape 158.000 de bebeluși.

Cookies