Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă l-a acuzat înainte de alegerile locale din iunie 2012 pe fostul edil, Liviu Negoiţă, că îşi face campanie electorală din bani publici. Din opoziţie, atunci fiind în postura de candidat la Primăria Sectorului 3, tichetele sociale cu fotografia fostului primar Liviu Negoiţă erau văzute de actualul edil drept „o bătaie de joc” şi „o chestiune ilegală”. „Sunt carnete cu nouă sau zece bonuri valorice de câte zece lei, împărţite de Direcţia Socială a Primăriei Sectorului 3 (…) Pe banii publici, adunaţi din taxele cetăţenilor, îşi pune el faţa şi îşi face campanie electorală în Sectorul 3. Nu este numai o umilinţă pentru oameni, o bătaie de joc, este şi o chestiune ilegală să îţi faci campanie electorală pe bani publici”, spunea Robert Negoiţă în aprilie 2012.
Schimbarea arcului guvernamental îl găseşte însă pe Robert Negoiţă într-o situaţie asemănătoare cu cea în care l-a ameninţat în vară pe contracandidatul său că va face plângere la DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) şi va sesiza Curtea de Conturi din cauza acestor ajutoare. Astfel, zeci de mii de tichete sociale sunt împărţite acum de primarul Robert Negoiţă, de două ori, până în luna decembrie 2012 când sunt programate să se desfăşoare alegerile pentru Parlamentul României.
Decizia a fost aprobată de Consiliul Local Sector 3 cu majoritate de voturi USL, grupul PDL votând împotriva acordării acestor tichete sociale.
Unu din zece locuitori din Sectorul 3 va primi tichete sociale
„Beneficiarii tichetelor sociale, cu valoarea de 100 de lei fiecare, sunt aproape 40.000 de persoane domiciliate pe raza Sectorului 3, respectiv pensionarii care au pensii mai mici de 700 de lei pe lună, copiii şi persoanele adulte cu handicap, copiii luaţi de la orfelinat şi familiile care iau venit minim garantat şi alocaţie pentru susţinerea familiei”, a declarat pentru B365.ro Florin Vasile, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 3. În aceste condiţii, 10% din populaţia Sectorului 3 va primi tichete sociale.
Conform sursei citate, tichetele sociale pot fi folosite pentru cumpărarea alimentelor de bază, medicamente şi rechizite şcolare. „Ajutorul are caracter individual şi urmează să se acorde bianual pentru depăşirea condiţiilor vitrege din sezonul rece”, se menţionează în raportul de specialitate care a stat la baza hotărârii de Consiliu Local Sector 3 privind acordarea tichetelor sociale. Potrivit documentului, ajutoarele sub formă de tichete sociale se vor acorda de două ori în perioada octombrie-decembrie 2012. „Tichetele sociale vor fi distribuite din această lună, în octombrie şi noiembrie sau octombrie şi decembrie”, a explicat Vasile pentru B365.ro.
Cum se distribuie ajutoarele de la primărie
Tichetele sociale se acordă după depunerea prealabilă a unei cereri scrise la DGASPC Sector 3 şi după completarea unui formular tipizat ce poate fi procurat de la sediul instituţiei. Pentru dovada apartenenţei la o anumită categorie socială vor fi utilizate liste de beneficiari certificate de serviciile de specialitate din cadrul DGASPC cu numele şi datele de identificare ale persoanelor cu handicap, copiilor aflaţi în plasament, persoanelor şi familiilor beneficiare de venit minim garantat şi alocaţie de susţinere familială, precum şi liste certificate de Casa Naţională de Pensii, respectiv Casa Locală de Pensii Sector 3, cu numele persoanelor pensionate în sistemul public de pensii, cu pensii mai mici de 700 de lei.