Se deschide parcarea supraterană de la Naţional Arena. VEZI CÂT COSTĂ UN LOC

de:
24 aug. 2012
0 Afișari
Se deschide parcarea supraterană de la Naţional Arena. VEZI CÂT COSTĂ UN LOC

Parcarea, cu o suprafaţă totală de 32.400 mp, numără 1.250 de locuri şi este prima din ţară care va avea terenuri de sport pe acoperiş. „Mai ştiu din auzite şi din citite că asemenea terenuri de sport la înălţimea asta mai există doar în Italia şi Japonia”, a precizat Ion Mihăilescu, managerul general al Unicon SA, una dintre firmele care s-a ocupat de execuţia lucrărilor la parcarea supraterană de la Arena Naţională.

Întrebat de ce s-a întârziat inaugurarea parcajului suprateran, Mihăilescu a explicat că principalul factor care a dus la prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor a fost vremea nefavorabilă, respectiv, cele două luni de iarnă grea şi temperaturile extreme înregistrate în această vară.

„Aceasta este cea mai mare parcare din Bucureşti. Datorită faptului că este amplasată într-o zonă destinată sportului, pe terasa parcării s-au amenajat trei terenuri de sport. La nivel de construcţie, această parcare reprezintă o premieră tehnică, prin faptul că s-a utilizat un sistem postcomprimat la planşee, care a permis o economie la armătură de 40% faţă de consumul pe care l-ar fi implicat sistemul clasic. De asemenea, pe lângă alte dotări tehnice, rampele sunt prevăzute cu senzori de degivrare, care, în momentul în care scad temperaturile la 0 grade, sistemul se activează astfel încât autoturismele să nu derapeze”, a declarat Bogdan Hreapcă, directorul general al Directiei de Investitii din cadrul Primariei Capitalei.

Noul parcaj suprateran, dispus pe trei etaje plus parter este destinat atât riveranilor, cât şi celor care ajung în zonă şi la meciurile disputate pe stadionul Arena Naţională. Paracarea are 302 locuri la parter şi câte 316 locuri la etajele 1, 2 şi 3. La fiecare etaj există câte o casierie pentru fluidizarea traficului maşinilor din parcare. Numărul locurilor libere va fi monitorizat şi afişat atât pe panoul prinicipal de la intrare, cât şi pe panourile electronice de la fiecare nivel.

Parcajul suprateran de la Arena Naţională are grupuri sanitare la fiecare nivel, patru lifturi, camere de supraveghere şi senzori de lumină pentru siguranţa autoturismelor.

Preţul unui loc de parcare este de 1,5 lei pe oră. Riveranii vor avea acces şi la abonamente pentru a-şi putea lăsa maşinile în interiorul parcajului suprateran de la Arena Naţională. În zilele de dinaintea meciurilor, riveranii nu vor mai avea acces la parcarea supraterană pentru a putea face loc maşinilor suporterilor. Persoanele care vor avea bilete la meciurile de pe Arena Naţională vor putea parca gratuit în noua locaţie.

Pe terasă sunt amplasate două terenuri multifuncţionale pentru tenis/baschet şi un teren de fotbal, destinate publicului larg. Terenurile de deasupra parcării sunt dotate cu garduri de protecţie, instalaţie nocturnă, vestiare şi duşuri.

Terenul de fotbal, cu o lungime de 95 m şi o lăţime de 45 m are un gazon sintetic achiziţionat de la furnizorul Jocurilor Olimpice. Acest gazon sintetic are o înălţime de 45 mm, tratament UV şi este rezistent la căldură, îngheţ şi uzură. Gazonul este format din trei straturi: unul de drenaj, care permite scurgerea apei către sistemul de canalizare, unul de nisip cuartos şi unul de granule nevulcanizate, de tip ecofill. Iarba are şi un strat protector din latex, ce nu permite putrezirea.

Finisajele exterioare ale parcării respectă conceptul de faţadă verde. Astfel, de structura aparentă din beton s-a ancorat o structură uşoară de aluminiu, pe care va creşte vegetaţie de tip iederă perenă.

Costul total al proiectului este de 8,5 milioane euro.

Un nou termen pentru parcarea de la Universitate

Tot vineri, Oprescu a precizat că în luna septembrie va fi deschisă şi parcarea subterană de la Universitate. 

Parcarea subterană din centrul Bucureştiului, structurată pe trei niveluri, va avea 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. Preţul parcării va fi stabilit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în funcţie de înţelegerile parteneriatului public-privat. În prezent se estimează că bucureştenii vor plăti pentru un loc de parcare 38 eurocenţi pe oră. Riveranii şi angajaţii băncii vor beneficia de un preţ mai mic pentru a parca în subteran la Piaţa Universităţii.

Cele două parcări, de la Arena Naţională şi Universitate, au fost frecvent folosite de primarul general în campania electorală însă termenele de finalizare a lucrărilor au fost mereu decalate. 

Cookies