Se dau amenzi pentru angajatorii care nu plătesc angajații la timp. Cine întârzie cu salariul, riscă până 200.000 de lei penalizare. Decizia, publicată în MO

07 oct. 2021
18754 afișări
Se dau amenzi pentru angajatorii care nu plătesc angajații la timp. Cine întârzie cu salariul, riscă până 200.000 de lei penalizare. Decizia, publicată în MO
Se dau amenzi pentru angajatorii care nu plătesc angajații la timp. Cine întârzie cu salariul, riscă până 200.000 de lei penalizare. Decizia, publicată în MO

O nouă lege, publicată deja în Monitorul Oficial, prevede o serie de amenzi serioase pentru angajatorii care nu plătesc angajații la timp. Astfel, cine întârzie cu salariul, riscă până 200.000 de lei penalizare. De asemenea, au apărut noi amenzi pentru angajatorii care angajează persoane la negru sau cărora le oferă mai mulți bani decât au trecut în contractul individual de muncă.

Se dau amenzi serioase angajaților din România după ultimele modificări din Codul Muncii. Decizia a fost deja publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 20 octombrie. Astfel, întârzierea salariului cu o lună este amendată cu până la 10.000 lei pentru fiecare salariat în parte. Muncă la gri, atunci când un salariat primește mai mulți bani decât scrie în contract, este de asemenea amendată cu până la 10.000 de lei pentru fiecare angajat până la maxim 100.000 de lei.

Codul Muncii, modificat pentru combaterea muncii la gri și întârzierilor de salariu

Guvernul României a adoptat luni, prin OUG, chiar înainte de moțiunea de cenzură, o serie de modificări importante la Codul Muncii. Acestea vizează sancțiuni mai drastice pentru angajatorii care nu respectă legile în vigoare sau nu plătesc la timp angajații.

Motivarea noilor prevederi este combaterea “muncii la gri”. Mai mult, a fost redefinită și sancționată munca nedeclarată prin primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial. De asemenea, sunt impuse și sancțiuni pentru depăşirea termenului stabilit în contract pentru plata salariului. Astfel, din 20 octombrie se pot da amenzi de până la 200.000 de lei angajatorilor în anumite condiții.

„Măsura majorării salariului brut este strâns legată de o altă măsură adoptată astăzi şi anume modificarea Codului Muncii, prin care definim munca subdeclarată şi introducem ca şi contravenţii folosirea muncii subdeclarate.

În România există un fenomen îngrijorător cu privire la munca la gri, care, pe de o parte, disimulează contractele pe termen lung cu contracte pe termen scurt şi aceste contracte care conţin şi altfel plăţi, în plic cum s-ar spune, şi cum se foloseşte în momentul de faţă dăunează tuturor părţilor implicate în contractul de muncă – angajator, angajat şi de asemenea bugetul statului”, explica ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ce amenzi importante pot primi angajatorii

În primul rând, acordarea unui salariu net mai mare decât cel înregistrat în ștatul de plată și declarat prin declarațiile fiscale se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație. Totuși, cuantumul maxim al amenzii nu poate să depășească 100.000 lei.

Primirea la muncă a unuia sau mai mulți salariați peste durata de muncă stabilită printr-un contract de muncă cu timp parțial este sancționată contravențional cu amendă de la 10.000 la 15.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație. Cuantumul maxim al amenzii nu poate să depășească suma de 200.000 lei.

De asemenea, întârzierea la plată a salariului cu mai mult de o lună de zile ulterior datei de plată agreată prin contractul de muncă se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat la care s-a întârziat plata salariului. Totuși, de la această prevedere fac excepție și nu pot fi sancționați contravențional acei angajatori aflați în sfera Legii nr. 85/2014 privind combaterea insolvenței.

Prevederile intră în vigoare în termen de 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv în data de 20 octombrie 2021.

Cookies