Ca urmare a sesizărilor formulate de trei părţi vătămate, cu privire la comiterea infracţiunilor de înşelăciune prin telefon, poliţiştii Capitalei au demarat activităţi de cercetare şi documentare pentru destructurarea grupului de persoane care ar fi comis aceste fapte, informează un comunicat remis de autortăţi.
În urma cercetărilor efectuate, judiciariştii Capitalei au constatat faptul că bărbaţii bănuiţi că ar fi contactat telefonic părţile vătămate se află încarceraţi într-un penitenciar.
În cursul zilei de joi, poliţiştii bucureşteni au identificat şi prins un tânăr care, sub coordonarea celor doi bărbaţi, ar fi primit diverse sume de bani de la părţile vătămate, sub pretextul intrării în posesia unui premiu în bani sau ar fi reuşit să îi înşele prin uzurpare de calităţi oficiale.
În urma cercetărilor efectuate de către judiciariştii Secţiei 14 Poliţie, a reieşit faptul că bărbaţii aflaţi în penitenciar ar fi contactat telefonic două părţi vătămate, comunicându-le că, prin tragere la sorţi, ar fi câştigat un premiu în bani, iar pentru a intra în posesia acestuia ar fi trebuit să achite comisioane unei persoane care se va prezenta la domiciliul lor, reuşind astfel să obţină de la părţile vătămate suma de peste 4.300 de lei.
Mai mult, la data de 23 mai a.c., o altă parte vătămată ar fi fost contactată telefonic de către unul dintre cei doi bărbaţi, care s-ar fi recomandat a fi ofiţer de poliţie şi i-ar fi comunicat faptul că banii pe care îi deţine în locuinţă sunt falşi, fapt pentru care un „coleg” de-al acestuia ar urma să se prezinte la domiciliul părţii vătămate, pentru a ridica sumele de bani.
În jurul orei 20:30, acelaşi bărbat ar fi contactat din nou persoana vătămată, în vederea permiterii accesului în imobil a tânărului bănuit de comiterea infracţiunii, care, de asemenea, s-a prezentat a fi ofiţer de poliţie şi care ar fi reuşit astfel să ia, din interiorul locuinţei, suma de 5.000 de lei, sub pretextul verificării autenticităţii acestora.
Poliţia Capitalei continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale, cu tânărul în stare de arest preventiv, ceilalţi doi bărbaţi aflându-se în prezent arestaţi în altă cauză.
Pentru a nu deveni victima unor astfel de infracţiuni, Poliţia Capitalei vă recomandă să adoptaţi o conduită preventivă şi să verificaţi autenticitatea celor ce vă sunt comunicate în aceste situaţii.
Astfel, în cazul în care sunteţi contactat de persoane ce se recomandă drept reprezentanţi ai unei companii şi care vă anunţă că aţi câştigat un premiu, solicitându-vă să efectuaţi plăţi, să cumpăraţi cartele preplătite sau să apelaţi numere de telefon, verificaţi dacă acea companie derulează un astfel de concurs şi dacă sunteţi participanţi în cadrul acestuia.
Totodată, pentru a evita riscul de a cădea în plasa unor infractori ce urmăresc să vă înşele, solicitaţi celui care v-a apelat cât mai multe detalii cu privire la concursul în cadrul căruia aţi fi câştigat premiul.
Nu comunicaţi, în aceste situaţii, informaţii personale sau confidenţiale, precum codul numeric personal, seria şi numărul cărţii de identitate, conturi bancare sau numere ale cardurilor deţinute şi nici nu daţi curs solicitării de a plăti diferite sume de bani prin transferuri bancare sau direct unor persoane necunoscute.