Se dă ora în weekend! România trece la ora de iarnă în 2021. Avertismentul specialiștilor

Se dă ora în weekend! România trece la ora de iarnă în 2021. Avertismentul specialiștilor
Se dă ora în weeend! România trece la ora de iarnă în acest final de săptămână. Recomandările specialiștilor pentru depăși momentul

Se dă ora în weekend! România trece la ora de iarnă în acest final de săptămână. Recomandările specialiștilor pentru depăși momentul

În șfârșit a venit și momentul în care se schimbă ora în România. Totuși, la nivel european măsura pare să nu mai reziste mult, fiind deja în vigoare o măsură a UE care prevede că țările nu își vor mai schimba ora de două ori pe an. Cu toate că trebuia să fie aplicată încă de anul trecut, pandemia a împiedicat acest lucru.

Se dă ora în România în noapea de sâmbătă spre duminică

Ora de iarnă intră în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, oficial. Practic, duminică, 31 octombrie, vom avea cea mai lungă zi din asta, asta pentru ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00, motiv pentru care dormim mai puțin și se va întuneca mai devreme.

Modificarea are loc mereu în ultima duminică din luna octombrie a fiecărui an și va rămâne în vigoare până în ultimul weekend din luna martie a anului 2022. Comisia Europeană dorește să se renunțe la schimbarea orei de vară și să rămână în vigoare doar ora de iarnă.

Ce probleme putem avea după ce se dă ora în România

Conform specialiștilor, această schimbare de ritm va avea un efect negativ asupra multor oameni. În special copii şi persoanele mai în vârstă resimt puternic momentul de după ce se dă ora. Studiile recente arată că durează undeva până la două săptămâni să refacem ritmul de viață în funcție de ora de iarnă. Suprasolicitarea are de asemenea efecte nefaste, iar mulți oameni devin mai agitați în această perioadă.

Un studiu arată că în luna octombrie, atunci când vine schimbarea orei, calitatea somnului dispare.

Principalele probleme care apar după schmbarea orei sunt: insomniile, oboseala, nervozitatea sau durerile de cap. Se pare că explicația este faptul că se dereglează ritmul biologic și acest lucru duce la probleme de concentrare. Cu toate că teoretic trecerea la ora de iarnă este mai uşoară, până corpul nu se obișnuiește vom avea de suferit.

De asemenea, mai sunt și alte simptome precum astenia, vertijul, irascibilitatea, anxietatea, tulburările de concentrare sau modificarea apetitului care pot să apară în această perioadă, așa că trebuie să fiți atenți la orele de somn și la o alimentație bogată în nutrienți.

„Atenţie mare în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, pentru că se secretă în exces hormonii de stres, care pot creşte tensiunea şi pot precipita criză cardiacă sau un accident vascular.”, a explicat un doctor din România.

Se dă ora în weekend! România trece la ora de iarnă în acest final de săptămână. Recomandările specialiștilor pentru depăși momentul