ESENTIAL

Se caută arhitect pentru noua faţă a Pieţei Universităţii. Premiul cel mare: 14.000 euro

Primăria Capitalei a lansat miercuri un concurs de soluţii de arhitectură pentru „Amenajarea spaţiului suprateran Parcaj Universitate”. Cele mai bune idei vor fi premiate, municipalitatea alocând pentru aceste premii aproape 50.000 de euro. Astfel, pentru premiul I se vor acorda 60.000 lei, pentru locul al II-lea – 45.000 lei, iar al treilea clasat va primi 35.000 lei. În acelaşi timp, vor fi acordate şi trei menţiuni, fiecare în valoare în 20.000 lei.

Spaţiul public ce urmează a fi amenajat va avea un caracter exclusiv pietonal şi va cuprinde alei, vegetaţie medie şi înaltă, mobilier urban (bănci, coşuri, etc) şi sistem de iluminat. Piaţa va fi amenajată în jurul celor patru statui care vor fi readuse la Universitate după finalizarea lucrărilor la parcare. „Statuile vor constitui elementul structurant al pieţei. Statuia lui Mihai Viteazul va rămâne pe axul pieţei: Fată de ea, celelalte statui vor fi poziţionate – din motive ce ţin de structura parcajului subteran – mai apropiat”, se arată în documentaţia concursului.

O cerinţă importantă în cadrul concursului se referă la spaţiul verde ce urmează a fi amenajat deasupra parcării. „Vegetaţia înaltă a constituit – cu excepţia unei scurte perioade – un element specific al pieţei. Conservarea acestei caracteristici istorice, necesitatea asigurării unui microclimat favorabil pe timpul verii, dar şi a atenuării prezenţei vizuale a unor elemente tehnice, fac oportună existenţa unei vegetaţii medii şi înalte de diverse talii în piaţă. Plantaţia de aliniament înaltă (arbori) va fi prevazută pe trotuarul din faţa clădirii Universităţii şi pe trotuarul din faţa frontului de sud al pieţei. În această zonă, pe porţiunile curbe, arborii vor fi plantaţi în casete de beton, situate la primul nivel subteran al parcajului”, se precizează în documentaţie.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 26 octombrie 2010. Propunerile candidaţilor vor fi evaluate de un juriu compus din şapte membri. Printre aceştia se numără arhitecţi din Elveţia, Portugalia, Austria, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu şi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România.

„Cel mai probabil lucrările la amenajarea spaţiului de la Universitate vor începe în luna martie a anului viitor”, a precizat pentru B365.ro, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul-şef al Capitalei.

Parcarea de la Universitate va avea trei nivele şi 420 de locuri

Parcarea subterană de la Universitate va fi inaugurată în primăvara anului viitor. Faţă de proiectul iniţial, numărul locurilor de parcare a fost majorat cu încă 40. Astfel, parcarea va avea trei nivele şi va asigura 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. În proiectul iniţial erau prevăzute doar 380 de locuri.

Lucrarea este realizată în parteneriat public-privat. Perioada de concesiune este de 34 de ani, timp în care Primăria va încasa de la firmă o redevenţă anuală ce va varia în funcţie de veniturile încasate. Astfel, redevenţa este între 4 şi 50% din venitul încasat anual de firmă. 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro.

Bucureştenii vor trebui să plătească un tarif de 0,36 euro pe oră pentru un loc în parcarea de la Universitate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button