Una dintre facultățile de la Universitatea București a decis ca studenții săi să nu se întoarcă în bănci până la începutul anului 2022, deși școlile din țară spre exemplu susțin momentan orele în format fizic. Este vorba despre Facultatea de Litere, unde consiliul a decis ca orele să se facă și în primul semestru al anului universitar 2021-2022 în format online.
Vești importante pentru studenții de la Universitatea București. Facultatea de Litere este printre primele facultăți ce decide soarta noului an universitar, după ce consiliul acestei facultăți a decis prin vot ca toate cursurile din semestrul I să se efectueze în format online, nicidecum față în față, potrivit Gândul.
Potrivit conducerii, pentru decizia consiliului de a păstra cursurile în online sunt responsabile două criterii, și anume situația epidemiologică dar și limitările de spațiu.
Votul susținut în cursul zilei de luni a dus la deciderea sorții pentru primul semestru al elevilor de la Litere: aceștia vor realiza toate activiățile didactice: cursuri și seminarii, studii de licență/masterat/doctorat în regim online.
Această decizie are nevoie de aprobare din partea Senatului Universității din București, pentru a putea intra oficial în vigoare. Consiliul reunit din Universitatea București va avea loc miercuri, 15 septembrie.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la data de 23 august că universitățile preferă să înceapă noul an universitar cu toți studenții în bănci, însă situația pandemică de atunci a continuat înspre rău în ultimele săptămâni.
„Există o decizie a Consiliului Naţional al Rectorilor, de la finalul lunii iunie, prin care toate universităţile îşi doresc reluarea cursurilor cu prezenţă fizică. Există autonomie universitară şi fiecare universitate decide cele mai potrivite măsuri pentru pregătirea reluării cursurilor cu prezenţă fizică. În plus există o specificitate în sistemul universitar. Pe lângă univerităţi avem campusuri universitare, pe lângă acestea avem cămine studenţeşti, iar în cămine avem problema controlului asupra respectării regulilor de protecţie sanitară.
Deci măsurile vor fi decise de la o universitate la alta. Pe de altă parte, este o precizare pe care o consider importantă, ar fi cel puţin ciudat ca în şcoli să putem avea prezenţă fizică până la rata de infectare de 6 la mie, iar în universităţi, acolo unde beneficiem de o infrastructură mult mai complexă, care poate asigura condiţii de respectare a regulilor sanitare şi mai bine decât în învăţământul preuniversitar, să nu avem prezenţă fizică”