UPDATE Ședință de foc miercuri în CGMB. Se discută bugetul Capitalei, pe care USR PLUS amenință că nu îl votează

28 apr. 2021
363 Afișari
UPDATE Ședință de foc miercuri în CGMB. Se discută bugetul Capitalei, pe care USR PLUS amenință că nu îl votează

Ședință de foc miercuri în CGMB, unde are loc votul privind bugetul Capitalei, după ce consilierii USR PLUS amenință de câteva zile că nu votează bugetul Capitalei, dacă Horia Tomescu, membrul PLUS care i-a luat locul lui Voiculescu în PMB, nu primește drept de semnătură peste spitale din București. În cele din urmă, bugetul Capitalei nu a fost aprobat.

UPDATE 13:35 Bugetul Capitalei nu a fost aprobat. Au fost 17 voturi pentru, 22 împotrivă și 14 abțineri.

 

UPDATE 12:10 Mai multe amendamente ale consilierilor generali din partea PSD au fost respinse.

UPDATE 11:30 Ciprian Ciucu anunță construirea unui spital în Sectrul 6

”Consiliul General a votat în urmă cu câteva minute trecerea în admnistrarea Primăriei Sectorului 6 unui teren de pe bdv. Timișoara (zona Valea Cascadelor) pentru construirea unui spital de dimensiune mică / medie cu până la 150 de paturi cu specializări multiple, axat în principal pe pediatrie. Dăm drumul rapid la Studiul de Fezabilitate si sper ca anul acesta, până în toamnă să scoatem la licitație lucrările de execuție. În acest moment nu există NICIUN spital în Sectorul 6”, a anunțat Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

UPDATE 11:00 Consilierul general Ana Ciceală, de la  USR PLUS, spune că desi este în minoritate faţă de colegii ei de partid, va vota proiectul de buget al lui Nicușor Dan.

„A fost dezbătut şi sunt pentru votul acestui buget”, a spus Ana Ciceală.

UPDATE 10:40 Ordinea de zi a fost votată cu 42 de voturi, iar discuțiile pe buget continuă și va fi supus la vot

UPDATE 10:30 Anamaria Gram, consilier USR, a cerut retragerea bugetului de pe ordinea de zi

Intervenția lui Nicușor Dan

UPDATE 10:10 Nicușor Dan: ”De la începutul mandatului am făcut eforturi uriașe să ținem la linia de plutire primăria. Am găsit facturi neplătite de la început 2019. Acum putem să trecem la faza următoare, investițiile. În ianuarie, consilierii și cu primarul, viceprimarii au audiat toți directorii din PMB întrebându-i cum văd bugetul, apoi li s-a solicitat să facă reduceri, apoi, într-un grup de lucru, cei doi viceprimari, city managerul, șeful comisiei de buget și am realizat un proiect de buget care a fost gata pe 15 martie si a fost transmis către consilieri. Sunt uluit, noi am avut un buget, primarul a discutat cu grupurile de consilieri din majoritate și acum venim să spunem că este alt buget. Nu se poate așa ceva. Toate discuțiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut, au fost foarte civilizate și constructive, dacaă se dorește să discutăm punctual, dar haideți să dăm bucureștenilor investițiile pe care le așteaptă”.

Ce a spus Cosmin-Victor Smighelschi de USR PLUS

UPDATE 10:05 Cosmin-Victor Smighelschi – USR PLUS:  ”În campania pe care am făcut-o împreună am făcut niște promisiuni și vrem să ne achităm de ele. În bugetul propus veniturile estimate sunt de 7 miliarde lei, nu se încasează mai mult de 4,5. Situația financiară este catastrofală, e lăsată moștenire de administrația Firea. Nu puteam să ne gâîndim că anul acesta vom avea o mulțime de bani. Nu este momentul să fim populiști, vrem un buget realist. Asta cerem de la primarul nostru și vrem să sprijinim să construiască bugetul. USR și-a asumat că se va ocupa de câteva domenii – sănătate, asistență socială, spații verzi. La București nu a început reforma în sănătate. Asta este nemulțumirea noastră. Circulă mai multe știri false, că se blochează Bucureștiul. Nu se blochează Bucureștiul. Nu este adevărat, nu ne batem pe putere, ne batem și pe reforma reală. Vrem să reorganizăm instituțiile, vrem să aducem profesioniști în administrația locală. Vrem să ne așezăm la masă și să revenim în fața bucureștenilor cu un buget realist”.
 

Consilierii PNL anunță că votează bugetul

UPDATE 10:00 Sorin Purcărea, președintele comisiei de buget, a declarat că dacă bugetul nu este votat, Primăria Capitalei nu va primi la începutul lunii mai cotele defalcate din impozitul pe venit. Acesta a mai declarat că PNL va vota amendamentele USR-PLUS.

”Noi am avut timp de 6 săptămâni o discuție aplicată cu USR și cu primarul general . Am considerat că un buget realizabil este cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru bucureșteni. La nivel de amendamente, am primit o serie de amendamente de la grupul PSD și apoi 4 amendamente de la USR. Probabil vor veni din nou și în plen. Le vom discuta și le vom vota. Din venituri, o componentă importantă sunt cotele defalcate din impozitele pe venit. Urgență pentru care noi trebuie să votăm acest buget este exact această, pentru a putea fi în măsură la începutul lunii mai să primim banii în conturile primăriei. Vrem să rezolvăm o problema foarte mare lăsată de fosta administrație. Prelungirea Ghencea este o prioritate. 7 milioane sunt datorii de anul trecut. Mai există multe proiecte începute precum pasajul Doamna Ghica. Străzile din București le știți foarte bine cum arată și câte necazuri ne produc. Am alocat în plus 20 de milioane de lei în plus pentru această componentă importantă a bugetului”, a declarat Purcărea.

UPDATE 9:30 Consilierii locali din partea PNL au anunțat, miercuri dimineață, că îl susțin pe Nicușor Dan și vor vota bugetul Capitalei.

USR PLUS amenință pe față, cu riscul de a provoca o impozie în PMB, că nu votează bugetul Capitalei propus de Nicușor Dan dacă Horia Tomescu nu primește drept de semnătură de la primar.

Amenințare de sute de milioane de lei pentru dreptul de semnătură al viceprimarului Horia Tomescu

Consilierii USR PLUS amenință că nu vor vota, miercuri, bugetul Capitalei, dacă primarul general Nicușor Dan nu îi va da drept de semnătură viceprimarului PLUS, Horia Tomescu. Miza, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB, precum și schimbarea managerilor de spitale. Tomescu are delegate atribuții, însă nu are drept de semnătură.

Amenințările consilierilor vin după ce Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui, cei doi copreședinți USR PLUS din București, au discutat cu aceștia și le-ar fi cerut să nu voteze bugetul dacă primarul general nu își respectă promisiunile din campania electorală, când i-ar fi promis lui Voiculescu că se va ocupa de spitalele din București. Plecat la ministerul Sănătății, Voiculescu și-a pus omul în funcția de viceprimar și acum revendică atribuții depline, inclusiv dreptul de semnătură.

Primarul general Nicuşor Dan i-a delegat lui Horia Tomescu atribuţiile privind coordonarea celor 19 spitale din Capitală, însă nu şi dreptul de semnătură. Prin urmare, managerii spitalelor din subordinea primăriei pot fi demiși și numiţi în funcţie numai cu acordul primarului general. De asemenea, bugetul de 355 de milioane de lei al ASSMB este controlat tot de primar.

Oana Țoiu, replică dură pentru Nicușor Dan

„Nu sunt cerințe noi. Sunt promisiunile din campanie. Principala obiecție pe care o are USR PLUS nu este afilierea politică a unor manageri, ci cum au ajuns acolo. Pentru noi e important să fie făcute concursuri. De asta am cerut închiderea mandatului directorului ASSMB. Trebuie încheiate mandatele din timpul doamnei Firea. Pentru asta, sigur, este nevoie de semnătură”, a declarat deputata USR PLUS Oana Țoiu, la Digi24.

Cei din PNL îl susțin pe Nicușor Dan în demersul său și spun că nici celălalt viceprimar din partea PNL, Stelian Bujduveanu, nu a primit drept de semnătură din partea primarului. Aceștia spun că organizarea concursurilor este doar un pretext al celor din USR PLUS, care știu că au fost demarate procedurile pentru schimbarea managerilor, iar concursurile ar urma să fie organizate în jurul datei de 15 iunie.

„Înțeleg că există un apetit pe partea de Sănătate pentru domnul Tomescu și apropierea sa de Vlad Voiculescu, dar e mai puțin important cine are semnătură, dacă toți stabilim niște principii” spune senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Fără voturile USR PLUS bugetul Capitalei pentru anul 2021 nu poate fi adoptat. Totuși, dacă toți consilierii USR ar vota alături de cei ai PNL și PMP, bugetul ar putea fi adoptat la limită.

Primăria Capitalei a publicat pe site proiectul de buget pe 2021, care se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 28 aprilie. Potrivit proiectului, veniturile bugetului general centralizat al Municipiului Bucureşti pe 2021 sunt prognozate la 9,59 de miliarde de lei, în vreme ce cheltuielile sunt de circa 9,64 de miliarde de lei.

Cookies