Se anunță noi furtuni pe lângă București. Pe Valea Prahovei a fost cod roșu de vijelie și grindină UPDATE

29 iul. 2021
620 Afișari
Se anunță noi furtuni pe lângă București. Pe Valea Prahovei a fost cod roșu de vijelie și grindină UPDATE
Se anunță noi furtuni pe lângă București. Pe Valea Prahovei este cod roșu de vijelie cu căderi masive de grindină sursa foto: b365.ro

Se anunță noi furtuni pe lângă București, în câteva localități din Ilfov. De asemenea, pe Valea Prahovei este cod roșu de vreme rea, cu căderi masive de grindină. În prezent există în vigoare un cod portocaliu de vreme rea în până la ora 23.00 în mai multe județe din jurul Capitalei.

UPDATE 22:00. Vântul a început să se întețească în București.

Plouă la această oră în mai multe localități aflate aproape de București, iar pe Valea Prahovei situația este cruntă, fiind în vigoare un cod roșu de vreme rea cu grindină puternică și de dimensiuni mari.

Alerte meteo azi-noapte în București

Furtuna de aseară, cu avertizările meteo cod portocaliu care au venit la popriu din senin, pare să fi luat autoritățile din Capitală pe nepregătite. Cei drept vântul a fost extrem de puternic. Concomitent cu codul portocaliu de caniculă, aflat în vigoare în aceste zile, există și un cod portocaliu de vijelii transmis de ANM pentru mai multe județe din jurul Bucureștiului. Acesta este în vigoare până la ora 23:00.

Vezi aici furtuna a făcut prăpăd în București. Antenă GSM căzută peste case, copaci puși la pământ, mașini avariate. Sute de intervenții ale ISU | FOTO&VIDEO

În prezent plouă pe toată Valea Prahovei, atât în județul Prahova, cât și în Brașov. De asemenea și județul Ialomița este afectat de ploi.

Cod roșu pe Valea Prahovei

Acum există în vigoare un cod roșu în localitățile Sinaia și Bușteni, unde se va semnala grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie puternică și averse torențiale ce vor cumula peste 35-40 l/mp, cu frecvente descărcări electrice.

Același cod este valabil și în județul Braşov în Moieciu și Fundata și în zona de munte de peste cota 1800 m. Vor fi verse torențiale ce vor cumula 30…40 l/mp, după ce în ultima oră s-au acumulat aproximativ 40- 50 l/mp, iar în ultimele 3 ore s-au cumulat peste 100 l/mp, deci practic plouă cu găleata. Mai mult, se va semnala grindină, trecător vijelie și frecvente descărcări electrice.

Cod portocaliu de vreme rea pe lângă Capitală

Cod portocaliu de vijelii puternice și grindină în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp până la ora 23.

Harta cu ploile de lângă București și de pe Valea Prahovei

De asemenea, astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului mai transmite ANM.

De asemenea plouă în Fierbinți, Ciolpani și Lipa.

Grindină și cod roșu ANM pe Valea Prahovei

Fenomenele meteo extreme din ultimele zile au ajuns și pe platoul Bucegi și pe Valea Prahovei. Au fost căderi masive de grindină.

grindină pe Platoul Bucegi

Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29, 30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.