UPDATE | Noi proteste pe străzile din București, de data aceasta ale cadrelor sanitare. Sindicaliștii din sănătate ies la miting. Traseul protestatarilor și restricțiile de trafic

07 iun. 2023
294 afișări
UPDATE | Noi proteste pe străzile din București, de data aceasta ale cadrelor sanitare. Sindicaliștii din sănătate ies la miting. Traseul protestatarilor și restricțiile de trafic
Se anunță iar proteste pe străzile din București, de data aceasta ale cadrelor sanitare. Sindicaliștii din sănătate anunță că joi ies la miting. Traseul protestatarilor| Foto simbol: Facebook-Federația “Solidaritatea Sanitară” din România

Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va organizat joi, 8 iunie 2023, un miting în București. Sindicaliștii din sănătate au transmis programul și traseul pe care îl vor parcurge protestatarii.

Sindicaliștii din sănătate anunță un miting, joi, în București

Sindicatul din sectorul sănătății va organiza, în ziua de 8 iunie 2023, „Mitingului și Marșului Sănătății” în Capitală.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmisă că mii de profesioniști din sistemul public de sănătate sunt așteptați să ia parte la această manifestație publică.

Sindicaliștii au transmis următorul mesaj:

Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac. Nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații.

Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților.

Iată care va fi programul protestului:

  • Între orele 11:00 – 12:00: Miting în Piața Victoriei,
  • Între orele 12:00 – 12:30: Marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției,
  • Între orele 12:30 – 13:00: Miting în Piața Revoluției / Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii,
  • Între orele 13:00 – 13:30: Marș din Piața Revoluției către Piața Constituției,
  • Între orele 13:30 – 14:30: Miting în Piața Constituției.

Care sunt revendicările protestatarilor

În comunicatul dat de către Federația „Solidaritatea Sanitară” au fost transmise și revendicările pe care angajații din sistemul sanitar le au. Aceștia își doresc salarii mai mari și condiții mai bune de muncă.

Iată lista completă a cerințelor transmise de reprezentanții sindicatului:

1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:

  • Salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.
  • Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
  • Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază, pentru toate categoriile de personal.
  • Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării negociat cu Ministerul Sănătății și aplicarea acestuia într-un termen cât mai scurt. Proiectul de lege ar asigura următoarele:

  • Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate.
  • Posibilitatea unei creșteri a veniturilor angajaților din sănătate.

3. Acceptarea propunerilor făcute de Federației „Solidaritatea Sanitară” în ceea ce privește contractul colectiv de muncă la nivel de sector. De asemenea, se dorește și încheierea și înregistrarea acestuia.

4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

5. Deblocarea posturilor din sistemul public de sănătate.

6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Mitingul angajaților din Sănătate – restricțiile de trafic din București

Poliția Rutieră anunță că, pe durata deplasării protestatarilor, traficul rutier se va restricționa  progresiv pe traseul: Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – Bd. Libertății – parcarea din Piața Constituției.

 

Îți recomandăm să citești și: 

Cookies