Se amână data introducerii noilor buletine electronice

de:
20 iun. 2013
1 Afișari
Se amână data introducerii noilor buletine electronice

Data de introducere a noilor acte de identitate electronice va fi amânată întrucât normele legale necesare nu au fost încă stabilite de Parlament. 

„În acest moment, proiectul de Lege privind aprobarea 0.UG. nr. 82/2012, care vizeaza crearea cadrului legal necesar introducerii noilor acte de identitate, a fost adoptat de Senat şi se afla in dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor.

Amendamentele formulate asupra proiectului vizeaza inclusiv modificarea normelor referitoare la termene, respectiv termenul privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate, de punere in circulatie a cartii electronice de identitate şi a cartii de identitate şi de generalizare a activitatii de emitere a cartii electronice de identitate şi a cartii de identitate.

De asemenea, amendamentele vizeaza şi procedura preschimbarii eşalonate a actelor de identitate aflate in circulatie, prevazuta la art. XI din O.V.G. nr.82/2012″, se arată în comunicarea MAI pentru Capital.

Cartea de identitate și cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.

Cartea electronică de identitate va fi de tip smart card. „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete”, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Cartea de identitate conţine date în format tipărit, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent.

Datele cu caracter personal vizibile sunt:

– numele şi prenumele titularului;

– sexul;

– cetăţenia titularului;

– data şi locul naşterii titularului;

– semnătura olografă a titularului;

– imaginea facială a titularului;

– C.N.P.;

– adresa de domiciliu a titularului.

În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:

– datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; – prenumele părinţilor titularului;

– certificate digitale;

– date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;

Care este perioada de schimbare a noilor acte:

a)actele de identitate eliberate persoanelor născute după data de 1 ianuarie 1981 se preschimbă în perioada 1 iulie 2013-30 iunie 2014;

b)actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 ianuarie 1966-31 decembrie 1980 se preschimbă în perioada 1 iulie 2014-30 iunie 2015;

c)actele de identitate eliberate persoanelor născute în perioada 1 iulie 1946-31 decembrie 1965 se preschimbă în perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2016;

d)actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016-31 decembrie 2016.

– See more at: http://www.b365.ro/buletine-de-identitate-noi-in-doar-cateva-zile_191357.html#sthash.VzAjtLw3.dpuf

Cookies