Scuzați, dar știați? Alexandru Rafila: Acum, masca este mai eficientă, poate, chiar decât vaccinarea

16 feb. 2022
767 Afișari
Scuzați, dar știați? Alexandru Rafila: Acum, masca este mai eficientă, poate, chiar decât vaccinarea
Scuzați, dar știați? Alexandru Rafila: Acum, masca este mai eficientă, poate, chiar decât vaccinarea | Sursa foto: captură tv

O recapitulare foarte, foarte scurtă e celor mai importante mesaje oficiale în situația de pandemie ar suna așa: “Masca e bună, ajută enorm…. Masca nu e neapărat cine știe ce… Masca e la loc bună… Masca trebuie, dar bun, bun, cel mai bun e doar vaccinul.” Acum. că ne-am lămurit, ne mai lămurim o dată cu ajutorul ministrului Sănătății, domnul Alexandru Rafila. 

Domnul Alexandru Rafila a fost întrebat în legătură cu decizia de ieri a CCR, care a decis că Ordonanța de Urgență care introduce obligativitatea purtării măștii pe stradă este cap-coadă neconstituțională. Deci, masca obligatorie pe stradă este, practic, neconstituțională.

Rafila: Masca e mai eficientă decât vaccinul

Într-o intervenție în direct la Antena 3, ministrul Alexandru Rafila a făcut clasament între mască și vaccin și i-a ieșit victoriasă masca.

(…) Din punct de vedere raţional, dacă discuţii de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea transmiterii infecţiei, nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva să utilizeze masca. 

Din punct de vedere rațional,  în România s-au întâmplat, între timp, următoarele lucruri:

  • Teoretic, obligativitatea purtării măștii pe stradă dispare din clipa în care este publicată în Monitorul Oficial decizia CCR care spune că masca pe stradă a fost impusă printr-o ordonanță de urgență care nu respectă Constituția.
  • Practic, statul are pe stoc niște zeci de milioane de măști; într-o situație asemănătoare sunt și mulți importatori care au depozite pline.
  • În România era programat să ajungă un transport de încă vreo 640.000 de doze de vaccin Pfizer, în condițiile în care campania de vaccinare aproape că nu mai există.
  • Să nu uităm ce ne-a anunțat, acum câteva zile, și șeful campaniei de vaccinare. Valeriu Gheorghiță ne-a spus că trebuie să distrugem aproape 1 milion de doze expirate de vaccin Astra Zeneca.

Probabil că, la un moment dat, lucrurile vor deveni, totuși, clare, simple și coerente.

Cookies