ȘTIRI

Scutul antirachetă de la Deveselu este gata. Astăzi va fi inaugurat

UPDATE: Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm: „Totul s-a realizat chiar sub buget. Trecem acum la testarea operațională și la pregătirea integrării în sistemul NATO. Acest sistem nu are decât rolul de a contracarea pericolele care își au originea în afara Europei. Deveselu nu este o amenințare pentru Rusia. Nici nu are capacitatea de a amenința Rusia”. 

Scutul antirachetă de la Deveselu este gata, după doi ani de la începerea lucrărilor de construcție. Ceremonia de inaugurare va avea loc astăzi în prezenţa oficialilor români, americani şi a reprezentanţilor NATO, anunță Digi24. 

Baza americană de la Deveselu este doar o mică parte din proiectul de apărare antirachetă. Scutul are rolul de a apăra America şi aliaţii săi de rachete balistice lansate de inamici. Ca să poată funcţiona, are nevoie de radare şi de rachete performante care să le poată urmări şi distruge pe cele ale inamicului.

Proiectul a presupus construirea a două baze terestre, una în România şi alta în Polonia. Lor li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete, numite de specialişti – interceptori. Agenţia Americană de Apărare Antirachetă a anunţat că a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.

Baza de la Deveselu a fost inițial construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Acolo s-au înregistrat şi câteva premiere: aterizări ale avioanelor MiG 15 şi primul zbor supersonic, cu un MiG 19.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button