Deci, azi e Bistro Romulus. Dar, mai întâi,…
Mi-aduc aminte că ultima oară când am călcat prin Cartierul Evreiesc a fost prin 2022. Atunci, un boschetar s-a uitat lung la mine, m-a măsurat el așa din cap până-n picioare și mi-a zis: „Șăfule, dă-mi și mie 10 lei”. CÂT!?, am răspuns eu. O fi crezut săracu că-s vreun chiabur. Am râs copios până acasă, înghesuit la volanului mândrului meu VW Polo din 2014. Mă rog, banii oricum nu țin loc de bun gust. Apropo de bun gust, recent s-a deschis în același cartier evreiesc numitul Bistro Romulus, pe Strada Romulus nr. 23. Se autointulează un „bistro românesc cu quelque chose”.
Sigur că descrierea e vagă și lasă loc de interpretări, dar la o privire mai atentă pe pagina lor de Insta, oamenii nu doar că par să fie pasionați de mâncare, ci vin și cu chestii sezoniere, meniuri de brunch care-ți lasă gura apă, diferite de la un weekend la altul, cât și cu „meniul de azi”.
Meniul zilei zis Meniul de azi sună prost, dar, cu riscul de a mă repeta, sună prost și low quality pentru că e un termen denaturat, prea mult uzitat și sodomizat în fel și chip de toate dughenele care ani și ani la rând au livrat lături sub denumirea de MENIUL ZILEI. Și încă livrează. Îi știi și tu, îi știu și eu.
Revenind. Cum spuneam, meniul Bistro Romulus e scurt, cu 4 antreuri, 2 supe/ciorbe, 4 feluri principale și 2 opțiuni de desert. Atât! Plus „Meniul de azi”, care de obicei cuprinde două preparate.
La „Meniul de azi” eu am prins ce se vede în poză. Din optiunile culinare a la carte spicuiesc așa: ciorbă de căprioară cu tarhon și găluște, fenicul în sos de portocale și ulei de măghiran cu piure de cartofi, fleică de porc coaptă încet cu anason, razalăi, burduf și trufe, pulpă de pui gătită lent cu piure cu nucșoară și bechamel de vișine sau chec cu mac și spumă de vanilie. Să nu uit: au și pită cu slănină, brânză, ou, ceapă, muștar și boia.
Sună bine, nu? Așa ziceam și eu. Ăsta e un curent care mă unge pe sufleu: întoarcerea la origini, redescoperirea preparatelor locale cu gust, unele cu twist, altele pe simplu, așa cum le-a lăsat ogorul. Curentul acesta dă gust Bucureștiului și aduce valoarea adăugata experienței de „ieșit în oraș”.
Peste toate se adaugă o selecție largă de băuturi, milkshakeuri și alte nebunii. În plus, nu tre’ să fii evreu ca să-ți permiți să mănânci aici. Prețurile sunt omenești. De exemplu: supa cremă de dovleac cu hribi costă 18 lei. Ardeii umpluți costă 27 de lei. Spune-mi tu cum ți se pare. Eu zic că-i pomană. A! Din meniul a la carte, cel mai scump preparat sunt de fapt două și costă 79 lei / porția. Este vorba despre fleica de porc și paprikașul de pește cu paste cu brânză și mărar.
E nou. E un loc curat, cu terasă generoasă, mobilier cu linii subțiri, undeva între franțuzesc și nordic. Multe mese pe terasă și un interior intim, drăguț, cu mobiler nou, din lemn. Genul de loc unde te auzi om cu om și te bucuri de umbra copacilor, la un vin și un preparat pe măsură. Încep să apreciez din ce în ce mai mult locurile spațioase, pentru că, de ceva timp am și un ajutor: pe moțatul ăla cu dinozauri. Partea bună că e Romulus are suficient spațiu liber, ideal pentru alergat după copchii, dacă asta e plăcerea ta.
Am mâncat pentru tine de la Romulus Bistro următoarele:
Pentru o supă cremă de dovleac cu hribi excelentă trebuie să te deplasezi la Romulus, hăt în cartierul evreiesc, și să te scobești prin buzunare după 18 lei. Cred că oricine își poate permite o asemenea extravaganță. O supă cremă de sezon, gustoasă și aromată, care m-a săturat mai mult decât trebuia. Supa cremă are și puțin rozmarin, iar în combinația cu hribi e curcubeu pe cerul gurii.
La capitolul ardei umpluți, oamenii se împart în două categorii: gingașii care mănâncă doar umplutura și bărbații adevărați care rad totul din farfurie, cu tot cu ardei, față de masă și tacâmuri. Sigur că ardeii umpluți au fost primii pe care i-am cerut. N-am putut trece indiferent peste ei. Vin două bucăți îndesate bine cu carne și însoțite de o smântână grasă de stă lingura țapănă. Gust autentic de ardei umpluți cu carne, ca la mama acasă. M-aș fi oprit aici, sincer să fiu, căci după primul ardei m-am lăsat pe spate și am respirat greu.
Următorul preparat: pulpa de pui gătită lent, cu piure cu nucșoară și bechamel de vișine. Nu m-a dat pe spate, de ce să mint. Nu mă înțelege greșit: e foarte bine gătită pulpa, perfect balansată cu bechamelul de vișine…dar pireul (la mine la țară așa se zice), pireul cu nucșoară e ca…nuca în perete. Sigur că gusturile se dispută. Rămâne un preparat cel puțin interesant, însă nu-l voi mai comanda a 2 a oară. Mare pagubă-n păpușoi…Oricum, pentru viitor, mi-am propus să mănânc absolut tot ce au în meniu. Porcul ăla….
Terasa s-a luminat frumos, e romantic, dar și târziu. Atenție la țânțari. Pe mine m-au ciuruit destul de repede. Am luat checul la pachet și am fugit acasă.
Checul cu mac și spumă de vanilie este al doilea desert din meniu. La prima vedere, o felie obișnuită de chec cu mac, muuuult mac, groasă de un deget. Șpilul e să o lași măcar 5 minute să băltească în sosul de spumă de vanilie. Checul va absorbi aproape tot sosul, transformându-l (pe el, pe chec) într-o prăjitură perfectă, cu iz fin de vanilie și o dulceață ponderată, aproape de perfecțiune. Demențial, să mă bată mama. Dacă nu vrei, mai poți opta pentru tăiței de casă în lapte, cu trandafiri și cardamom. Costă 29 de lei. Cum spuneam, nu rupe haina de pe tine la nivel de prețuri.
Total Romulus Bistro: 166 lei, cu tot cu apă și pâine. Plus bacșiș de 10%.
O să mai mănânc pentru tine de la Romusul? 100% Da. Într-adevăr, Romulus are acel ceva pe care îl caut într-un bistro.
Salut apariția Romulus, le prevăd un viitor strălucit și suntem norocoși să îi avem.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Uite și alte locuri pe unde mai poți mânca. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate